Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) vraagt elk jaar aandacht voor verantwoord medicijngebruik, dit jaar staat geneesmiddelen en verkeer centraal.

Rijden onder invloed is een serieus probleem, levensgevaarlijk en veroorzaakt heel wat ongelukken in het verkeer. Weten we eigenlijk wel dat hieronder ook het rijden met bepaalde medicijnen valt? En weten we dat wat voor automobilisten geld ook voor bijvoorbeeld fietsers geldt. Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) vraagt elk jaar aandacht voor verantwoord medicijngebruik, dit jaar staat geneesmiddelen en verkeer centraal. Volgens het IVM gebruikt de helft van de volwassen medicijngebruikers een medicijn dat invloed heeft op de rijvaardigheid. Hierbij gaat het vaak ook nog over medicijnen waarbij de patiënt tijdelijk of helemaal niet mag rijden.

Uit onderzoek blijkt dat een deel van deze medicijngebruikers toch gewoon rond rijden, dit omdat ze onvoldoende kennis hebben over het medicijn of omdat ze het gewoonweg niet weten. Als je medicijn rijgevaarlijk is, dan staat er een waarschuwing op het etiket en er staat een gele sticker op de verpakking. In de bijsluiter van jouw medicijn staat of het middel het rijgedrag kan beïnvloeden. Mogelijke effecten van rijgevaarlijke medicijnen zijn duizeligheid, sufheid, moeite met concentratie, wazig zien en een verminderde coördinatie. Het gevolg is dat je minder snel op onverwachte situaties reageert, met alle gevolgen van dien.

(Tekst loopt door onder de foto)
Het gevolg van rijgevaarlijke medicijen is dat je minder snel op onverwachte situaties reageert, met alle gevolgen van dien.

Weet je niet zeker of je mag rijden met jouw medicijn? Vraag het aan je arts of apotheker. Eventueel kan hij of zij een ander medicijn voorschrijven. De invloed van medicijnen op de rijvaardigheid wisselt volgens het IVM. Om deze invloed duidelijk te maken zijn ze ingedeeld in categorieën. Hoe hoger de categorie, hoe meer invloed het medicijn heeft op de rijvaardigheid. Bij medicijnen uit categorie I mag je alleen niet rijden als je rijgevaarlijke bijwerkingen ervaart. Bij medicijnen uit categorie II mag je tijdelijk niet rijden. Bij categorie III mag je meestal langdurig niet rijden. 

Zowel apotheker als voorschrijver moeten je waarschuwen als een medicijn invloed heeft op de rijvaardigheid. Op de website www.rijveiligmetmedicijnen.nl kan iedereen opzoeken in welke categorie een medicijn valt en of je ermee mag rijden. Mensen met een ziekte of aandoening en/of gebruikers van medicijnen die de rijvaardigheid beïnvloeden moeten een Gezondheidsverklaring invullen om het rijbewijs te halen of te behouden. Het CBR beoordeelt dan, op basis van aanwezige medische informatie, of het verantwoord is om een rijbewijs af te geven of te verlengen. 

Gerelateerde artikelen:
Agendapakket