Print Friendly, PDF & Email

Het World Economic Forum is dit jaar van 16 tot en met 20 januari.

Tijdens de vorige top vlogen in een week tijd meer dan duizend privévliegtuigen naar de luchthavens in de omgeving van het Zwitserse Davos, waar de conferentie werd gehouden. Een van de grote gespreksonderwerpen op het World Economic Forum (WEF) volgende week is het tegengaan van klimaatverandering.

Terwijl confrontaties bij het ‘bruinkooldorp’ Lützerath zware tol eisen en mogelijk zelfs meer dan honderd actievoerders afgelopen zaterdag gewond zijn geraakt, maken politici zich nu op om af te reizen naar Davos. 

De internationale elite heeft dit weekend de koffers gepakt om het World Economic Forum (WEF) te bezoeken. Elk jaar komen in het Alpendorpje CEO’s, politici, journalisten en wetenschappers samen om te praten over de grote sociale en economische problemen in de wereld.

Vanuit Nederland zijn bijvoorbeeld premier Rutte en een aantal kabinetsleden vrijwel altijd aanwezig. Het World Economic Forum is dit jaar van 16 tot en met 20 januari 2023. Premier Rutte is woensdag en donderdag aanwezig in Zwitserland. De kwestie van privéjets kreeg vorig jaar wereldwijde publieke aandacht nadat verschillende publieke figuren kritiek kregen op het maken van ultrakorte reizen met privéjets. 

Greenpeace

Uit het onderzoek, in opdracht van Greenpeace International en uitgevoerd door het Nederlandse milieuadviesbureau CE Delft , bleek dat tijdens de week van het World Economic Forum van vorig jaar 1.040 privéjetvluchten arriveerden en vertrokken vanaf luchthavens die het Zwitserse luxe skigebied Davos bedienen, met ongeveer elke tweede vlucht toegeschreven aan de bijeenkomst. 

Ruim 53% waren korteafstandsvluchten van minder dan 750 km die gemakkelijk treinreizen hadden kunnen zijn, en 38% vloog ultrakorte afstanden van minder dan 500 km. De kortste geregistreerde vlucht was slechts 21 km. Landen met het hoogste aantal aankomsten en vertrekken vanaf de luchthavens van Davos waren de buurlanden Duitsland, Frankrijk en Italië.

Gerelateerde artikelen:
DVDP