Print Friendly, PDF & Email

De werkgevers weten op dit moment niet hoe het verder gaat, FNV heeft aangekondigd dat er op 19 en 20 januari gestaakt wordt.

De werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) en vakbonden FNV en CNV hebben tot diep in de nacht onderhandeld over een nieuwe cao Openbaar Vervoer 2023. De vakbonden hebben het overleg afgebroken, ondanks een loonbod van 8% vanaf 1 januari 2023. Het voorstel van de werkgevers is een cao van 1 jaar, met een loonsverhoging van 8%. Het totale bod van de werkgevers, inclusief andere maatregelen, staat gelijk aan een verbetering van de arbeidsvoorwaarden van 11%.

Personeel van regionale vervoerders zoals Arriva, Keolis, Qbuzz en Transdev leggen donderdag en vrijdag het werk neer. Marijn van der Gaag, FNV bestuurder, betwist dat het overleg werd afgebroken ondanks, wat de werkgevers noemen, een bovengemiddeld hoog loonbod en zegt dat de partijen simpelweg in een impasse terechtkwamen. De discussie zou nog gaan over die loonsverhoging. Daarnaast zou er onenigheid zijn over de duur van een nieuwe cao en de maatregelen om de werkdruk in het streekvervoer te verlagen.

Volgens de voorzitter van de VWOV Fred Kagie hebben de werkgevers  een bovengemiddeld hoog loonbod gedaan. Kagie voert aan dat wanneer je kijkt naar de ontwikkelingen van cao lonen de afgelopen periode en wat er in de vervoersector gebeurt, het bod van 8% voor 2023 méér dan gemiddeld is in Nederland.

"Het is niet verantwoord om de kosten bij bedrijven nog hoger op te laten lopen. Dan komt de continuïteit van het openbaar vervoer in gevaar.  De reizigersaantallen zijn sinds corona nog niet op het oude niveau en dit jaar krijgen we nauwelijks nog steun van de overheid.’ Kagie verbaast zich over de opstelling van de bonden: ‘De overheid neemt ongekende maatregelen die de inflatie flink dempen en de koopkracht verbeteren. Een modaal inkomen stijgt door de overheidsmaatregelen met 3,7%, voor lagere inkomens is dat nog meer. De geboden 8% loonsverhoging in 2023 betekent een forse stap voor medewerkers in de sector en samen met de overheidsmaatregelen een flinke vooruitgang in het salaris".

Naast loon hebben de werkgevers en de vakbonden verder gepraat over een generatiepact. Hier was nagenoeg overeenstemming over bereikt. Dit is een regeling waar medewerkers in het streekvervoer gebruik van kunnen maken vanaf 63 jaar, waarbij een medewerker 60% werkt, 80% betaald krijgt en 100% pensioen opbouwt. Werkgevers hebben voorgesteld om de kosten van deze regeling volledig te dragen. Het generatiepact is een belangrijke maatregel in het kader van duurzame inzetbaarheid en de verlaging van de werkdruk. De werkgevers weten we op dit moment niet hoe het verder gaat.

Lees ook  Ontevredenheid: taxistaking legt Oostende lam tijdens drukste weekend van het jaar

“We hebben er echt alles aan gedaan om een cao te sluiten. We gunnen elke medewerker zo snel mogelijk de 8% loonsverhoging, het generatiepact en een verbetering van de andere arbeidsvoorwaarden. We hopen dat de vakorganisaties daar weer snel met ons over willen praten.”

VWOV onderhandelt over de cao Openbaar Vervoer. De VWOV vertegenwoordigt Arriva, Keolis, Transdev, Qbuzz, EBS en RET.

In het streekvervoer zijn twee cao’s, gedeeltelijk bij dezelfde bedrijven. Dat is best complex en leidt soms tot verwarring. Ook in relatie tot berichten over eventuele stakingen. Het gaat om de cao Openbaar Vervoer en de cao Multimodaal. We lichten graag beknopt toe hoe dit zit. 

cao Openbaar Vervoer 

De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) onderhandelt over de cao Openbaar Vervoer. De VWOV vertegenwoordigt Arriva, Keolis, Transdev, Qbuzz, EBS en RET. De VWOV onderhandelt met FNV en CNV over de cao Openbaar vervoer. Deze is van toepassing op een ongeveer 13.000 mensen. Het FNV heeft eerder aangekondigd dat er op 19 en 20 januari gestaakt zou worden als er geen resultaat zou zijn bij de cao OV.  

Het CNV doet aan deze stakingen op 19 en 20 januari voor de cao OV niet mee. Bij vorige FNV-stakingen in het najaar is gemiddeld ongeveer 70 procent van de dienstregelingen wel uitgevoerd. Waarbij er regionale verschillen zijn in hoeveel vervoer er dan op welke plek rijdt. Gezien het bovengemiddeld hoge loonbod is het daarnaast afwachten hoe hoog de stakingsbereidheid is als de stakingen inderdaad doorgaan.

cao Multimodaal 

OV-bedrijven die naast bussen ook treinen rijden, hebben ook de cao Multimodaal. (MuMo). Deze is van toepassing op ongeveer 1200 mensen in de sector. Het merendeel van de mensen die onder deze cao vallen werkt op de trein. Voor deze cao worden aparte onderhandelingen gevoerd. De volgende onderhandelingen voor de MuMo cao staan gepland op woensdag 18 januari 2023. De bedrijven Arriva en Keolis onderhandelen met VVMC, CNV, en FNV over deze cao. Qbuzz voert de MuMo cao ook voor een klein aantal werknemers. Voor de MuMo cao zijn op dit moment stakingen door vakbonden aangekondigd op 19 en 20 januari als er hier geen resultaat wordt behaald. 

Lees ook  RET: veiligheid en doorstroom in tram belangrijker dan scootmobiel

NS-medewerkers hebben een eigen cao, net als het personeel van het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Daarom doen zij niet mee aan de staking. Het CNV doet waarschijnlijk ook niet direct mee aan de staking. Het is opvallend dat vakbond FNV veel vaker onderhandelingen afbreekt of geen akkoord afsluit met werkgevers in vergelijking met CNV. Dat is niet alleen in deze impasse het geval, maar was tevens zo voor de CAO Taxi en Zorgvervoer.

Gerelateerde artikelen:
DVDP