Print Friendly, PDF & Email

Uber is verrast door deze beslissing,. Geen verrassing maar een logische toepassing van jurisprudentie volgens Stéphane Teyssier.

De arbeidsrechtbank van Lyon veroordeelde het Amerikaanse platformbedrijf Uber tot het betalen van bijna 17 miljoen euro aan 139 taxichauffeurs. Volgens de advocaat Stéphane Teyssier werd er een vrij historische beslissing genomen afgelopen vrijdag. Uber heeft de opdracht gekregen om de contracten van 139 chauffeurs opnieuw te kwalificeren.

In 2020 hadden 139 chauffeurs uit Lyon juridische stappen ondernomen om het contract dat hen aan Uber bond te laten herclassificeren tot een arbeidsovereenkomst. Het hof wat de beslissing nam, oordeelde op basis van vaste jurisprudentie van het Hof van Cassatie van januari 2020. Het Hof van Cassatie oordeelde dat Uber-chauffeurs als werknemers moeten worden beschouwd. Volgens Teyssier. is het geen verrassing, maar een logische toepassing van jurisprudentie.

beroep

Zoals we dat al vaker hebben gezien heeft ook nu weer het Amerikaanse bedrijf aangekondigd in beroep te gaan tegen het besluit. Sinds het arrest van het Hof van Cassatie dat een chauffeur herkwalificeert als werknemer van maart 2020, zijn verzoeken om herkwalificatie als werknemer van chauffeurs in meer dan 65% van de gevallen niet succesvol geweest, aldus Uber.

Uber is verrast door deze beslissing, die een logische voortzetting van alle beslissingen die in Europa hebben plaatsgevonden. Het statuut van zelfstandigen, waarop platformen als Uber of Deliveroo hun model baseren, wordt in steeds meer Europese landen in twijfel getrokken.

Ook in Nederland bestaat het bedrijf Uber 10 jaar. Helaas is dat veel Uber-chauffeurs die hun werk met passie doen geen reden tot een feestje. Volgens vakbond FNV maakt Uber dit steeds moeilijker voor de chauffeurs en houden ze bijna niets meer over van een ritprijs omdat er te veel kosten vanaf gaan. Het geld dat ze overhouden, is te weinig om van te leven. 

Lees ook  Taxichauffeurs roepen op tot dialoog: Uber negeert kritische geluiden

De rechtbank verwees in het vonnis naar een uitspraak van het Franse Hof van Cassatie uit 2020. Dat oordeelde toen dat Uber-chauffeurs beschouwd moeten worden als werknemers.

Het Hof van Cassatie oordeelde dat Uber-chauffeurs als werknemers moeten worden beschouwd.
Gerelateerde artikelen:
Agendapakket