Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Dit is een reactie op het buitenproportionele optreden van het Openbaar Ministerie tegen activisten van Extinction Rebellion.

Directeuren van maatschappelijke organisaties zijn aanwezig tijdens Extinction Rebellion-protest op A12 om recht van demonstratie te verdedigen. “Om geen misverstanden te laten ontstaan: we gaan als organisaties niét op de A12 staan, maar langs de route.”, aldus van Garderen. Directeuren gaan Extinction Rebellion (XR) ondersteunen. Dit is een reactie op het buitenproportionele optreden van het Openbaar Ministerie tegen activisten van XR.

De blokkade van de A12 bij Den Haag begint zaterdag om 12 uur ‘s middags. Deze locatie is symbolisch omdat de weg tussen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de tijdelijke locatie van de Tweede Kamer ligt. Het wordt de vijfde keer dat Extinction Rebellion de blokkade op deze plek organiseert om fossiele subsidies te stoppen. Amnesty International is van plan om zaterdag te gaan monitoren bij de demonstratie(s) rondom de A12 in Den Haag. Dat doet Amnesty om inzicht te krijgen hoe de autoriteiten het demonstratierecht waarborgen.

(Tekst loopt door onder de foto)
Mooie relaxte sfeer bij Extinction Rebellion (XR) op de A12 in Den Haag.

"Ik heb besloten mij als directeur van de fietsersbond hierbij aan te sluiten."

Ondanks leden van de fietsersbond zich de vraag stellen of ze lid zijn geworden van een klimaatclub, neemt van Garderen deel, samen met ruim 40 andere organisaties, om op te komen voor het demonstratierecht. De directeuren van maatschappelijke organisaties vinden het belangrijk om de actie te steunen, omdat het recht op protest in de vorm van burgerlijke ongehoorzaamheid onder druk staat. Terwijl de actie op een vreedzame manier probeert om verandering voor elkaar te krijgen in het publieke belang. 

Lees ook  Taxichauffeurs roepen op tot dialoog: Uber negeert kritische geluiden
(Tekst loopt door onder de foto)
Politie is bezig met het verwijderen van de demonstranten van de A12.

“De politie grijpt hard in bij deze vreedzame protesten en er worden hoge straffen opgelegd. Vorige week werd al een vader opgepakt voor opruiing nadat hij zijn jongste kind naar school had gebracht, alleen omdat hij had opgeroepen om mee te doen aan deze actie.”

Het organiseren van en deelname aan burgerlijk ongehoorzame acties valt onder het recht op manifestatie. Een oproep om hieraan mee te doen “opruiing” noemen is niet alleen onterecht, het is ook een poging om het maatschappelijk debat over vreedzaam actievoeren negatief te beïnvloeden en te criminaliseren.

Gerelateerde artikelen:
Esther van Garderen
DVDP