Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Met slimme ideeën en innovatieve oplossingen werkt Prorail aan een spoor dat klaar is voor de toekomst.

Op station ’s-Hertogenbosch zijn drie nieuwe innovaties voor een veiligere perronrand te bewonderen. Deze mijlpaal is bereikt na ruim twee jaar onderzoeken en testen. ProRail, het ministerie van Economische Zaken en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland namen het initiatief voor de innovatiecompetitie Perronrandbeveiliging. Ondernemers werden hierin uitgedaagd om door middel van een innovatief idee reizen veiliger te maken op de steeds drukker wordende perrons.

de LED-verlichtingsstrip

Naar verwachting zal het aantal reizigers in de toekomst flink groeien. Daardoor worden perrons in de toekomst drukker en voller. Slimme innovaties moeten ervoor zorgen dat we de perrons ook dan veilig en efficiënt kunnen blijven gebruiken.

De eerste innovatie is het project Intelligent Platform Bar Lite (IPBL) van ForeyeT. Dit is een dynamische lichtstrip met radarsignalering. De balk geeft aan waar een trein stopt en maakt de locatie van de treindeuren zichtbaar. Daarnaast signaleert de IPBL wanneer er iemand (onbewust) op het spoor dreigt te komen. Het doel is om met lichtsignalen en sensoren in de balk meer afstand tot de perronrand te creëren en een betere spreiding van reizigers te realiseren. De LED-verlichtingsstrip ligt op perron 7A.

(Tekst loopt door onder de foto)
Foto: Pitane Blue - station ’s-Hertogenbosch

slimme tegels

KITT Engineering ontwikkelde tegels die door middel van sensoren drukte detecteren en vervolgens een subtiel signaal geven tot veiliger gedrag. Dit kan bijvoorbeeld een pijl naar links of rechts zijn, om zo de reizigers beter te spreiden op het perron. De tegels werken zonder aansturing van een ander apparaat en zijn kabelloos aangebracht. Deze innovatie wordt getest op perron 6A.

Hurdle

CCC Projects & Engineering ontwikkelde een fysieke perronrandbeveiliging in de vorm van een hekwerkconstructie. Het innovatieve hekwerk verdwijnt bij een naderende trein volledig in het perron. Als de trein wegrijdt, klapt het hek op basis van sensoren weer uit en voorkomt dat reizigers in de spoorbak kunnen vallen. Deze innovatie van CCC Projects & Engineering ligt op perron 1.

De innovaties liggen tijdelijk op de verschillende perrons. Door middel van loopstroomsensoren monitoren we precies wat de innovaties te weeg brengen. Door ook tussentijds te evalueren gaan we de innovaties zo goed mogelijk laten werken en beoordelen we wat voor de toekomst mogelijk is.

ProRail zoekt continu naar innovatieve oplossingen om het spoor veiliger, betrouwbaarder en duurzamer te maken. Hiermee probeert ProRail storingen en vertragingen te voorkomen, het spoor in topconditie te houden en te vernieuwen. Dat doet ProRail samen met vervoerders, aannemers, ingenieursbureaus, kennis- en onderwijsinstellingen, leveranciers en start-ups.

Gerelateerde artikelen:
DVDP