Print Friendly, PDF & Email
GRP width=

De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) heeft begrepen dat de vakbonden ervoor kiezen om op verkiezingsdag te staken en dat zij vervolgens adempauze van een week in willen lassen.

VWOV snapt de staking op verkiezingsdag niet ondanks vakbonden en werkgevers weer om tafel gaan. Door opnieuw om tafel te gaan moeten de onderhandelingen tussen werkgevers en vakbonden een kans van slagen krijgen. Fred Kagie, voorzitter van de VWOV: ‘Dat de bonden toch kiezen voor een staking op 15 maart is niet uit te leggen. Dit heeft grote impact op mensen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer, die morgen willen stemmen en dat nu niet zelfstandig kunnen.’

verkiezingen

Inwoners van de provincie Groningen die niet op eigen gelegenheid kunnen reizen, kunnen op 15 maart gratis met de hubtaxi naar het stembureau en terug. Op vertoon van een stempas vervoert de hubtaxi inwoners die anders niet bij het stembureau kunnen komen. De provincie Groningen heeft hiertoe besloten omdat ze het belangrijk vindt dat iedereen die wil stemmen, ook kan stemmen. Het reserveren van een hubtaxi moet minimaal één uur voor vertrek en kan alleen telefonisch. De telefoonnummers zijn te vinden op de website van de hubtaxi. 

onderhandelingen

Over de ingelaste periode en de verkenners zegt Kagie: ‘Het is aan de verkenners om te beoordelen of zij in een week voldoende mogelijkheden zien om de onderhandelingen na die periode op te kunnen starten. Daadwerkelijk onderhandelen met stakingen of stakingsdreiging op de achtergrond doen we in ieder geval niet. Deze periode leent zich daarom goed voor een verkenning door de procesbegeleiders en daar staan wij zeker voor open.’

Kagie: ‘Wij hopen dat deze korte periode genoeg ruimte biedt voor de verkenners om te onderzoeken welke mogelijkheden we van beide kanten zien. Verkenners kunnen deze week als informateurs aan de slag om te kijken wat nodig is om de onderhandelingen na die periode op te starten. Als de uitkomst positief is stellen we na deze verkenning wat ons betreft zo snel mogelijk een ‘formateur’ aan zodat we de onderhandelingen daadwerkelijk kunnen starten.’ 

‘Als we daarna terugkeren aan de onderhandelingstafel kunnen we met een schone lei beginnen. We bekijken dan opnieuw hoe we de beschikbare middelen inzetten voor afspraken in de nieuwe cao. We willen ons maximaal inspannen om tot een akkoord te komen. Afspraken moeten daarbij betaalbaar en uitvoerbaar zijn’, aldus Kagie. 

Gerelateerde artikelen:
DVDP width=