Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

De mini-roadshow gaat jongeren informeren over veilig en onveilig rijgedrag.

Om het verkeer in ons land veiliger te maken moet er actie ondernomen worden. We lazen al eerder dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het CBR vanaf 1 april 2023 met twee nieuwe educatieve maatregelen komen: een ‘cursus drugs en verkeer’ en een ‘korte cursus gedrag en verkeer’. De korte cursus gedrag en verkeer (LEMG) wordt opgelegd aan bestuurders die een forse snelheidsovertreding hebben begaan. Het gaat dan om een snelheidsovertreding vanaf 50km/u tot 60km/u (zowel binnen als buiten de bebouwde kom), 30km/u tot 60km/u met een bromfiets, landbouwtrekker en 30km/u tot 60km/u bij wegwerkzaamheden.

De cursus Drugs en verkeer (EMD) wordt opgelegd aan bestuurders die onder invloed van drugs zijn aangehouden. Deelnemers van deze cursussen leren op een veilige manier deel te nemen aan het verkeer. Deze cursussen moeten verkeersovertreders bewust maken van hun gevaarlijke gedrag, zodat zij in de toekomst keuzes maken die beter zijn voor de verkeersveiligheid van henzelf én anderen in het verkeer. Als de cursussen worden opgelegd, komt dat bovenop de boete en het eventueel innemen van het rijbewijs van de overtreders door de politie.

(Tekst loopt door onder de foto)
De cursus Drugs en verkeer (EMD) wordt opgelegd aan bestuurders die onder invloed van drugs zijn aangehouden.

Om bekendheid te geven aan de nieuwe cursussen is het CBR deze week gestart met de mini-roadshow ‘ Ga fris op weg’. De invoering van de 2 nieuwe educatieve maatregelen starten aanstaande zaterdag 1 april. De mini-roadshow gaat jongeren informeren over veilig en onveilig rijgedrag. Er staat een promotiewagen  met een autowrak op het buitenterrein van de examencentra. Jongeren kunnen hierin met een VR-bril ervaren hoe het is om onder invloed van drugs achter het stuur te zitten. Er wordt ook informatie gegeven over de gevolgen van rijden onder invloed van drugs. De roadshow staat vandaag bij het CBR- examencentrum in Rijswijk (30maart), vrijdag bij het examencentrum in Eindhoven (31 maart) en zaterdag bij het examencentrum in Amsterdam (1 april).

 • Donderdag 30 maart:
  10.00 – 16.00u: CBR Rijswijk (LKW30, tijden onder voorbehoud).
 • Vrijdag 31 maart:
  11.00 – 15.00u: CBR Eindhoven.
  16.00 – 20.00u: 18 Septemberplein, Eindhoven.
 • Zaterdag 1 april:
  11.00 – 15.00u: CBR Amsterdam.
  16.00 – 20.00u: Rembrandtplein, Amsterdam.
Gerelateerde artikelen:
Agendapakket