Print Friendly, PDF & Email
Curacao

De branchevereniging en IRU roepen op tot de introductie van Euro 7-normen volgens een tijdschema dat voldoende tijd geeft om nieuwe technologieën te ontwikkelen.

De Europese Commissie kwam onlangs met plannen over een nieuwe Euro7-norm. Deze norm gaat over alle bestaande technologieën. Dus over de verbrandingsmotor (ICE) én batterij-elektrisch en de brandstofcel. Maar ook de uitstoot door banden en remmen (fijnstof) worden genormeerd.

Volgens het Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) heeft de introductie van de norm heeft ook gevolgen voor de taxisector. Samen met de IRU bepleit KNV Zorgvervoer en Taxi daarom een aantal zaken. De norm moet zo worden vormgegeven dat ondernemers niet gedwongen worden om te kiezen voor een specifieke oplossing. Batterij-elektrisch, waterstof en verbrandingsmotoren op synthetische brandstof moeten volgens het pleidooi allemaal een plek krijgen in de norm. 

Foto: © Pitane Blue - Voorzitter Koninklijk Nederlands Vervoer Bertho Eckhardt

De nieuwe Euro7-norm moet ruimte bieden om het juiste evenwicht te vinden tussen extra milieuvoordelen en de kosten ervan. Er moet in het begin (en voor de invoering van verplichtingen) toegang zijn tot stimuleringsregelingen om de acceptatie van de Euro7-normen te versnellen.

technisch

De Euro 7-norm moet duidelijk zijn over hoe de verantwoordelijkheden zijn verdeeld tussen voertuig-, rem- en bandenfabrikanten. KNV duidt in een schrijven aan haar leden dat in de norm sprake moet zijn van de juiste balans tussen milieuprestaties en verkeersveiligheid. Strengere normen voor verontreinigende stoffen voor banden en remmen mogen de verkeersveiligheid niet ondermijnen. Daarnaast moet sprake zijn van een realistische startdatum.

De branchevereniging en IRU roepen op tot de introductie van Euro 7-normen volgens een tijdschema dat voldoende tijd geeft om nieuwe technologieën te ontwikkelen. De internationale vervoerskoepel IRU richt zich op het beleid vanuit Brussel. KNV Zorgvervoer en Taxi concentreert zich vooral op Den Haag.

Lees ook  Aanbesteding: CZ drukt zorgvervoerders in het nauw met lage tarieven

Euro-7 norm

De Euro-7 norm is een voorgestelde uitstootnorm voor voertuigen die momenteel wordt ontwikkeld door de Europese Unie. Het is bedoeld om de luchtkwaliteit verder te verbeteren door de uitstoot van schadelijke stoffen zoals stikstofoxiden (NOx) en fijnstof (PM) te verminderen.

De Euro-7 norm zou een strengere norm zijn dan de huidige Euro-6d-norm, die momenteel van kracht is in de EU. De voorgestelde norm zou een aanzienlijke vermindering van de NOx-uitstoot van voertuigen vereisen, waardoor het niveau in steden met een hoge luchtvervuiling aanzienlijk zou dalen.

Naast de verlaging van de NOx-uitstoot zal de Euro-7 norm waarschijnlijk ook strengere eisen stellen aan de uitstoot van fijnstof en andere schadelijke stoffen. De norm zou van toepassing zijn op nieuwe voertuigen, inclusief personenauto’s, bestelwagens en vrachtwagens.

Als het ontwerp van de Europese Commissie gevalideerd wordt, dan treedt de voorgestelde Euro7-norm vanaf 1 juli 2025 in voege voor nieuwe wagens. Het gaat om een pakket grenswaarden voor de uitstoot van schadelijke emissies, die Europa moeten helpen om de uitstoot van stikstofoxides met 35% te reduceren tegen 2035.

Gerelateerde artikelen:
Agendapakket