Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

De fabriek kent twee sub-assemblagelijnen: één voor de voorbereiding van de batterijpakketten en één voor het samenstellen van de ‘Electric Drive Module’.

DAF’s compleet nieuwe fabriek voor batterij-elektrische trucks is vandaag officieel geopend door Micky Adriaansens, minister van Economische Zaken en Klimaat. De nieuwe assemblagelijn is gerealiseerd op DAF’s grootste productielocatie in Eindhoven en speelt een belangrijke rol bij het verder versterken van de leidende positie die DAF heeft in het leveren van duurzame transportoplossingen.

De nieuwe DAF Electric Truck Assembly heeft een oppervlakte van 5,000 m2. De fabriek kent twee sub-assemblagelijnen: één voor de voorbereiding van de batterijpakketten en één voor het samenstellen van de ‘Electric Drive Module’. Deze bestaat uit het voorste batterijpakket, de relaiskast voor het verbinden van de hoog-voltage-systemen en alle benodigde elektrische hulpsystemen. Op de bijna 150 meter lange hoofdlijn worden deze hoofdcomponenten samen met de e-motor met geïntegreerde versnellingsbak op het chassis gemonteerd.

“DAF is al jaren toonaangevend in het maken van vrachtwagens. Ook bij de stap naar elektrisch rijden loopt DAF met innovaties voorop. De omslag naar schonere productie en producten is belangrijk. Niet alleen voor het milieu, het zorgt er ook voor dat we in Nederland concurrerend blijven. Deze nieuwe fabriek voor batterij-elektrische trucks is hier een prachtige voorbeeld van.”

(Tekst loopt door onder de foto)
De nieuwe DAF Electric Truck Assembly heeft een oppervlakte van 5,000 m2.

Nieuwste generatie batterij-elektrische trucks

DAF heeft de Electric Truck Assembly gebouwd voor de productie van haar nieuwste generatie batterij-elektrische vrachtwagens. De DAF XD en XF Electric zijn beschikbaar in verschillende as-configuraties. Ze worden aangedreven door PACCAR e-Motors en uitgerust met 2 tot 5 batterijpakketten (210 tot 525 kWh), goed voor actieradius tot 500 kilometer. Dankzij deze modulaire opzet kunnen de trucks precies worden afgestemd op de wensen van de klant. Door routes en het opladen van de batterijen zorgvuldig te plannen is het mogelijk om per dag 1.000 ‘zero emission’ kilometers af te leggen. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van snelladen (tot 350 kW), kunnen de batterijpakketten in slechts 45 minuten weer tot 80% worden opgeladen. Op korte termijn zal de productie van voertuigen voor de kwaliteitsvalidatie beginnen; de aanvang van de serieproductie van klantenvoertuigen staat gepland voor de zomer. DAF verwacht dat de productie in de nabije toekomst naar duizenden voertuigen per jaar zal stijgen, in lijn met de toenemende vraag naar volledig elektrische trucks, aldus de fabrikant van bedrijfsvoertuigen.

Lees ook  Eindhoven werkt aan HOV3: gevaarlijke verbindingen voor fietsers

“De ingebruikname van de nieuwe DAF Electric Truck Assembly vormt een nieuwe, belangrijke stap op weg naar een nog schonere toekomst. Om onze klanten optimaal te ondersteunen in de transitie naar ‘zero emission’ wegtransport, gaan we verder dan het leveren van eersteklas, volledig elektrische trucks. Ons complete pakket omvat daarnaast een breed programma laadstations, advies ‘op maat’ op het gebied van planning van routes en opladen en het leveren van specifieke trainingen waardoor chauffeurs het beste uit hun elektrische voertuigen halen.”

Foto midden en boven: DAF beeldbank.

Gerelateerde artikelen:
Eindhoven