Zorg

Zie en voel dat je niet alleen staat op 1 mei en dat er solidariteit is op de Dag van de Arbeid.

Simone is zorgtaxichauffeur en ziet net als haar collega’s de impact van de inflatie op haar bankrekening. Steeds vaker is de maand is nog niet voorbij, maar is het salaris al wel op. Daarom komt ze op 1 mei naar Amsterdam. “Wij hebben het punt bereikt dat we zeggen: genoeg is genoeg. Het is klaar.”, aldus Simone.

onmisbaar

De inflatie stijgt, de werkdruk wordt hoger en de lonen blijven al jaren ruimschoots achter. Dat geldt niet alleen voor zorgtaxichauffeurs, maar voor een grote groep werkende Nederlanders. “Terwijl we toch echt onmisbaar zijn voor dit land,” zegt Simone. “Als we ons werk neerleggen is heel het land in rep en roer. Zo belangrijk is ons werk. Maar de mensen die keihard werken om de economie draaiende te houden moeten ook een fatsoenlijk bestaan kunnen opbouwen. Het kan en moet beter. Daarom komen we op de Dag van de Arbeid op voor de rechten van alle arbeiders. Alle beroepsgroepen hebben dezelfde problemen en moeten zich verenigen.”

manifesteren

“In mijn beroepsgroep is het lastig om je als groep te manifesteren. We beginnen en eindigen op verschillende tijden en iedereen zit in een eigen auto, maar de saamhorigheid begint nu echt te komen. Dit wordt mijn eerste viering op 1 mei waarbij ik samen met veel collega’s kom. Ik roep iedereen op om te komen. Dan zie en voel je dat je niet alleen staat. En dat er solidariteit is. Daarom is die dag zo belangrijk. We doen het met zijn allen.”

Lees ook  Weg vrij voor gelijke arbeidsvoorwaarden in luchtvracht

Van buschauffeurs tot de verkoopmedewerkers in de Bijenkorf en van taxichauffeurs tot zorgverleners in de ziekenhuizen: op allerlei plekken voeren mensen actie voor een leefbaar loon, respect en rechtvaardigheid.

(Tekst loopt door onder de foto)
zorgvervoer - taxichauffeur

“De werkgevers vullen hun zakken en houden zich doof. Hoe meer mensen er op 1 mei bij zijn, hoe meer de werkgevers wel naar ons zullen moeten luisteren. Of ze nou willen of niet. Daarom moeten we samenkomen. We moeten vechten, strijden en manifesteren. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor de jongere generatie. Zodat zij het beter krijgen en niet zo hoeven staan vechten zoals wij nu staan te vechten. Zij verdienen ook een eerlijke kans in deze maatschappij.”

warm bad

Simone roept op om op de Dag van de Arbeid je stem te laten horen en net als haar op 1 mei naar Amsterdam te komen voor de actiemars in het Martin Luther Kingpark. “Op maandag 1 mei komen we samen in Amsterdam om te strijden voor een beter Nederland.”

Gerelateerde artikelen:
Agendapakket
Print Friendly, PDF & Email