Print Friendly, PDF & Email
Button

Ondanks de beloften van hervorming, blijft Uber's bedrijfscultuur problemen opleveren.

Een reeks evenementen gericht op het verenigen van het personeel bij Uber is geëindigd in chaos waarbij het hoofd diversiteit, rechtvaardigheid en inclusie geschorst werd nadat zwarte en Latijns-Amerikaanse werknemers klaagden. Aanleiding waren de evenementen op de werkvloer die ze modereerde om de ervaringen van blanke Amerikaanse vrouwen te onderzoeken onder de titel “Don’t Call Me Karen”.

verlof

Samen met de directie, onder wie CEO Dara Khosrowshahi, bouwde Bo Young Lee aan een werkcultuur waarin zeer diverse en inclusieve teams innovatie en groei stimuleren. Ook systemen waarin alle medewerkers de kans hebben om uit te blinken en zich volledig te ontplooien, maken deel uit van die werkcultuur. Nu bevestigde Uber dat haar werd gevraagd om verlof op te nemen terwijl het bedrijf de volgende stappen uitwerkt. Haar schorsing is de nieuwste golf van chaos die het bedrijf treft vanwege zijn bedrijfscultuur.

Uber heeft te maken gehad met tal van uitdagingen en controverses, variërend van regelgevingsproblemen tot interne conflicten.

De CEO van het bedrijf, Dara Khosrowshahi, en zijn chief people officer, Nikki Krishnamurthy, zouden vorige week in een e-mail verschillende werknemers hebben verteld dat Lee met verlof was gestuurd, aldus de Times. Medewerkers hadden hun verontwaardiging geuit over Lee’s “Don’t Call Me Karen” evenementen, die het bedrijf omschreef als gesprekken “die in het spectrum van de ervaring van de Amerikaanse blanke vrouw duiken”.

(Tekst loopt door onder de foto)
Uber

Ondanks de beloften van hervorming, blijft Uber's bedrijfscultuur problemen opleveren. Het lijkt erop dat het bedrijf de harde lessen van haar verleden nog niet volledig heeft geleerd.

Ondanks haar ongeëvenaarde innovatie en de verstoring van de vervoersindustrie, blijft Uber worstelen met een fundamenteel probleem dat haar vooruitgang en imago blijft ondermijnen: haar bedrijfscultuur. Uber’s bedrijfscultuur heeft jarenlang schijnwerpers van media en regelgevende instanties aangetrokken, niet voor haar uitmuntendheid, maar voor de aanhoudende problemen die voortkomen uit haar werkomgeving.

Lees ook  Beleid: Mpact strijdt voor opname mobiliteitsrecht in grondwet

onverschilligheid

Het meest opvallende symptoom van deze problematische bedrijfscultuur is de schijnbare onverschilligheid voor de rechten van de werknemers, met name de chauffeurs. Uber’s hardnekkige weerstand tegen de erkenning van chauffeurs als werknemers is een luid signaal dat winst boven mensen staat. Door chauffeurs als onafhankelijke contractanten te classificeren, vermijdt het bedrijf het aanbieden van fundamentele arbeidsrechten, zoals minimumloon, ziekteverlof, en arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Uber’s bedrijfscultuur heeft ook geleid tot beschuldigingen van seksuele intimidatie en genderdiscriminatie. In 2017 werd het bedrijf geconfronteerd met een vernietigend blogbericht van een voormalige werknemer die een giftige werkomgeving beschreef waarin seksuele intimidatie werd genegeerd en de daders niet ter verantwoording werden geroepen. Hoewel Uber stappen heeft ondernomen om deze problemen aan te pakken, blijft de vraag hoe effectief deze maatregelen zijn en of de onderliggende cultuur echt is veranderd.

Gerelateerde artikelen: