Print Friendly, PDF & Email
3MAAND

Dertien jaar lang gaan uitsluitend emissievrije bussen rijden.

Qbuzz wordt vanaf 15 december 2024 de nieuwe vervoerder in Zuid-Holland Noord voor een periode van dertien jaar. De provincie Zuid-Holland kondigde dinsdag aan dat het busvervoer volledig emissievrij zal zijn. Dit nieuws komt na een succesvolle openbare Europese aanbesteding waarbij Qbuzz als beste uit de bus kwam.

Het contract omvat het busvervoer in de regio’s Holland Rijnland en Midden-Holland, met de grotere steden Leiden, Alphen aan den Rijn en Gouda. Andere inschrijvers waren de huidige vervoerder Arriva, EBS Public Transportation, en Transdev Nederland Mobility Services. De totale contractwaarde bedraagt meer dan €1 miljard. De verliezers van de aanbesteding hebben nog zes weken de tijd om bezwaar aan te tekenen tegen het besluit.

"𝘞𝘪𝘫 𝘻𝘪𝘫𝘯 𝘦𝘳𝘨 𝘣𝘭𝘪𝘫 𝘮𝘦𝘵 𝘥𝘦𝘻𝘦 𝘨𝘶𝘯𝘯𝘪𝘯𝘨. 𝘏𝘦𝘵 𝘪𝘴 𝘥𝘦 𝘣𝘦𝘷𝘦𝘴𝘵𝘪𝘨𝘪𝘯𝘨 𝘷𝘢𝘯 𝘩𝘦𝘵 𝘷𝘦𝘳𝘵𝘳𝘰𝘶𝘸𝘦𝘯 𝘥𝘢𝘵 𝘸𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦𝘯 𝘮𝘦𝘵 𝘱𝘳𝘰𝘷𝘪𝘯𝘤𝘪𝘦 𝘡𝘶𝘪𝘥-𝘏𝘰𝘭𝘭𝘢𝘯𝘥 𝘥𝘦 𝘰𝘯𝘵𝘸𝘪𝘬𝘬𝘦𝘭𝘪𝘯𝘨 𝘷𝘢𝘯 𝘩𝘦𝘵 𝘰𝘱𝘦𝘯𝘣𝘢𝘢𝘳 𝘷𝘦𝘳𝘷𝘰𝘦𝘳 𝘦𝘦𝘯 𝘣𝘰𝘰𝘴𝘵 𝘨𝘢𝘢𝘯 𝘨𝘦𝘷𝘦𝘯 en 𝘥𝘦 𝘬𝘳𝘰𝘰𝘯 𝘰𝘱 𝘩𝘦𝘵 𝘸𝘦𝘳𝘬 𝘷𝘢𝘯 𝘷𝘦𝘭𝘦 𝘘𝘣𝘶𝘻𝘻-𝘤𝘰𝘭𝘭𝘦𝘨𝘢’𝘴. 𝘝𝘢𝘯𝘶𝘪𝘵 𝘰𝘯𝘻𝘦 𝘩𝘶𝘪𝘥𝘪𝘨𝘦 𝘤𝘰𝘯𝘤𝘦𝘴𝘴𝘪𝘦𝘴 𝘸𝘢𝘴 𝘦𝘳 𝘨𝘳𝘰𝘵𝘦 𝘣𝘦𝘵𝘳𝘰𝘬𝘬𝘦𝘯𝘩𝘦𝘪𝘥 𝘦𝘯 𝘪𝘯𝘱𝘶𝘵 𝘣𝘪𝘫 𝘥𝘦 𝘳𝘦𝘢𝘭𝘪𝘴𝘢𝘵𝘪𝘦 𝘷𝘢𝘯 𝘰𝘯𝘻𝘦 𝘱𝘭𝘢𝘯𝘯𝘦𝘯 𝘷𝘰𝘰𝘳 𝘡𝘶𝘪𝘥-𝘏𝘰𝘭𝘭𝘢𝘯𝘥 𝘕𝘰𝘰𝘳𝘥. 𝘝𝘰𝘭 𝘦𝘯𝘵𝘩𝘰𝘶𝘴𝘪𝘢𝘴𝘮𝘦 𝘴𝘵𝘢𝘳𝘵𝘦𝘯 𝘸𝘦 𝘰𝘯𝘻𝘦 𝘷𝘰𝘰𝘳𝘣𝘦𝘳𝘦𝘪𝘥𝘦𝘯𝘥𝘦 𝘸𝘦𝘳𝘬𝘻𝘢𝘢𝘮𝘩𝘦𝘥𝘦𝘯 𝘰𝘮 𝘪𝘯 𝘥𝘦𝘤𝘦𝘮𝘣𝘦𝘳 𝘥𝘦 𝘤𝘰𝘯𝘤𝘦𝘴𝘴𝘪𝘦 𝘰𝘷𝘦𝘳 𝘵𝘦 𝘯𝘦𝘮𝘦𝘯."

Het totaal aantal uren dat de bussen van Qbuzz op de weg zijn, zal weer terugkeren naar het niveau van vóór de coronapandemie, een stijging van 20% ten opzichte van de huidige situatie. Daarnaast biedt het bedrijf in de nieuwe bussen meer zitplaatsen, een betere toegankelijkheid en extra comfort, zoals individuele stoelverwarming.

Frederik Zevenbergen, Zuid-Hollandse gedeputeerde van verkeer en vervoer, is blij met de beslissing omdat het vervoersaanbod stijgt ten opzichte van nu. Met de focus op nieuwe technieken en innovatie voor zero-emissievervoer draagt dit bij aan de klimaatdoelen van de provincie. Ook maken ze een grote stap in het verbeteren van de toegankelijkheid voor reizigers met een beperking.

Lees ook  Tien dagen feest: stad Gent garandeert toegankelijkheid tijdens feesten

Het winnen van de aanbesteding door Qbuzz is een belangrijke mijlpaal in de transitie naar duurzaam openbaar vervoer in Zuid-Holland. Met de inzet van uitsluitend emissievrije bussen draagt Qbuzz bij aan de ambitie van de provincie om de CO2-uitstoot in het openbaar vervoer aanzienlijk te verminderen.

Gerelateerde artikelen:
AppStores