Print Friendly, PDF & Email

De luchthaven van Düsseldorf was deze zomer populairder dan Schiphol door goedkopere vluchtopties.

Na elke zomer, met de herfst in aantocht, is het tijd voor de jaarlijkse analyses over reisgedrag van vakantiegangers. Afgelopen zomer werd dat gedrag best op z’n kop gezet. De Zoover Vakantiemonitor registreerde een sprong van 58% in lastminute zonvakantieboekingen vergeleken met vorig jaar. De voorkeur van Nederlandse vakantiegangers leek sterk uit te gaan naar Turkije en Spanje wanneer het om vliegbestemmingen ging. Bovendien legden de reizigers diepere zakken op tafel; de gemiddelde reissom van een zonvakantie klom van €1,969 in 2022 naar €2,282 dit jaar, een stijging van bijna 16%.

analyse

De cijfers zijn het resultaat van een uitgebreide data-analyse door Zoover, een review- en boekingssite die 30 miljoen jaarlijkse bezoekers trekt en ruim 3,9 miljoen beoordelingen en 1 miljoen accommodaties in haar database heeft. Dit data-arsenaal, samen met 12.000 pakketreizen van diverse aanbieders, stelt Zoover in staat om gedetailleerde inzichten te verschaffen in het zoek- en boekgedrag van Nederlanders.

Waar Nederlanders normaal gesproken hun zomervakantie aan het begin van het jaar boeken, lijkt het tij te zijn veranderd. Volgens Sterre Hoek van Zoover is deze verschuiving voornamelijk te wijten aan de onzekerheden rondom het reizen tijdens de coronapandemie, evenals de chaotische taferelen op Schiphol vorig jaar. “Mensen zijn wat afwachtender geworden en boeken niet meer in de periodes die we voorheen zagen”, aldus Hoek.

(Tekst loopt door onder de foto)

Het feit dat all-inclusive vakanties, vooral in Turkije, meer in trek zijn, wijst op een veranderende houding van de Nederlandse vakantieganger: men lijkt bereid om vooraf een groter bedrag neer te leggen om zich later minder zorgen te hoeven maken over extra uitgaven.

Hoewel Frankrijk en Nederland traditioneel de meest populaire vakantiebestemmingen zijn, werd Turkije dit jaar het vaakst geboekt als zonbestemming, goed voor 45% van alle boekingen. Spanje (30%) en Griekenland (13%) volgden, samen met Egypte (8%) en Portugal (3%). Opvallend is dat Egypte als beste werd beoordeeld in Zoover-reviews, met een gemiddelde score van 9,55, terwijl Turkije Portugal verdrong van de tweede plaats met een 8,86.

all-inclusive

Dat Nederlanders meer uitgaven aan hun Turkse vakanties heeft een reden, volgens Hoek. “Dit zijn bijna allemaal all-inclusive vakanties. Mensen betalen daarvoor wat meer, maar hebben vervolgens bijna geen extra kosten meer op hun bestemming”, legde ze uit.

(Tekst loopt door onder de foto)

Daarnaast bleek dat de luchthaven van Düsseldorf deze zomer populairder was dan Schiphol. Bijna 40% van de vakantiegangers vloog vanaf de Duitse luchthaven, vergeleken met 28% die koos voor Schiphol. Dit contrasteert met vorig jaar toen 35% via Schiphol ging en 30% via Düsseldorf. Hoek wijt deze verschuiving aan de populariteit van Turkije en de goedkopere vluchtopties vanuit Düsseldorf, vooral voor diegenen die in de buurt van de grens wonen.

De bevinding dat Düsseldorf als vertrekpunt steeds populairder wordt, kan niet alleen worden toegeschreven aan de goedkopere vliegtickets. Het duidt ook op een nieuwe bereidheid van Nederlandse reizigers om verder te reizen voor vertrek, mogelijk om meer onzekerheden en stress te vermijden die men associeert met het vliegen vanaf Schiphol, zeker na de chaotische scenes die er vorig jaar plaatsvonden.

Gerelateerde artikelen:
NS