Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Nieuwe regelgeving voor elektrische bestelbussen kan zowel ondernemers als duurzame transitie treffen.

Vanaf 1 oktober, ondergaat het Nederlandse verkeerslandschap een fundamentele verandering: het B-rijbewijs zal niet langer toereikend zijn om bepaalde zware elektrische bestelbussen of taxi’s te besturen. Deze ontwikkeling kan aanzienlijke repercussies hebben voor zowel ondernemers als voor de bredere agenda van de Nederlandse overheid om de transitie naar groen vervoer te stimuleren.

Tot op heden was er een vrijstelling die bestuurders toestond om met een B-rijbewijs elektrische bedrijfswagens tot 4250 kg te besturen. Die vrijstelling komt nu te vervallen. In praktische termen betekent dit dat iedereen die een elektrische bedrijfswagen wil besturen met een gewicht van meer dan 3500 kg een vrachtwagenrijbewijs zal moeten behalen. Met een B-rijbewijs mag je auto’s en busjes besturen met een totaalgewicht van maximaal 3500 kilogram en met maximaal 8 zitplaatsen, exclusief de bestuurder. Een voorbeeld van een dergelijke elektrische bestelwagen is de e-Ducato, met een totaalgewicht van 3500 kg en een eigen gewicht van 2680 kg, waardoor er slechts 820 kg mee mag in de laadruimte.

Deze regelwijziging komt op een moment dat elektrisch vervoer in Nederland een sterke groei doormaakt. Volgens statistieken zijn er meer dan 20.000 volledig elektrische bedrijfswagens in het land. Hoewel de meerderheid van deze voertuigen een gewicht heeft van minder dan 3500 kg, kunnen de nieuwe regels een behoorlijke financiële last betekenen voor bedrijven die zwaardere elektrische voertuigen in hun wagenpark hebben of overwegen aan te schaffen.

(Tekst loopt door onder de foto)

Het dilemma is niet alleen financieel maar ook politiek beladen. Aan de ene kant wil de overheid de uitstoot verminderen en elektrisch rijden stimuleren. Aan de andere kant dreigt deze wetswijziging een omgekeerd effect te hebben. Elektrische bedrijfswagens zijn al duurder dan hun diesel-equivalenten, en de extra kosten voor een vrachtwagenrijbewijs zouden bedrijven kunnen ontmoedigen om over te schakelen op elektrische voertuigen. De BOVAG, een brancheorganisatie in de automotive sector, waarschuwt dat goede wetgeving om deze kwestie aan te pakken nog jaren op zich kan laten wachten, vooral gezien het ontbreken van een huidig kabinet en de aanstaande verkiezingen en mogelijke lange formatie.

Lees ook  Tien dagen feest: stad Gent garandeert toegankelijkheid tijdens feesten

CBR

Wat betreft het aanvragen van nieuwe vrachtwagenrijbewijzen, het CBR kan nog geen specifieke cijfers geven, maar een woordvoerder meldde dat de landelijke reserveringstermijn momenteel op 7 weken ligt, en de wachttijd varieert per regio. In 2019 gaf de overheid een vrijstelling voor bestuurders met een gewoon rijbewijs om te rijden in een elektrische bedrijfswagen tussen de 3500 en 4250 kilo om zo de uitstoot te verminderen. Nu lijkt de situatie te veranderen in een richting die contraproductief kan zijn voor deze groene ambities. Er is al een wetswijziging in de maak die het mogelijk moet maken voor bestuurders met een normaal rijbewijs om ook in zware elektrische bestelbussen te rijden, maar door de politieke onzekerheid lijkt deze oplossing nog ver weg.

Gerelateerde artikelen:
Agendapakket