Pitane Image

Natuurlijk brengt deze overgang ook uitdagingen met zich mee. Zo zijn er zorgen over mogelijke verkeersopstoppingen en de effectiviteit van handhaving van de nieuwe snelheidslimiet.

Amsterdam zet zich schrap voor een grote verandering in het verkeer. Vanaf vrijdag 8 december wordt de maximumsnelheid op veel wegen in de stad verlaagd naar 30 kilometer per uur. Dit besluit komt voort uit de toenemende bezorgdheid over verkeersveiligheid en het welzijn van stadsbewoners.

Deze snelheidsverlaging is een reactie op de groeiende onveiligheidsgevoelens onder de Amsterdammers. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer twee derde van de inwoners zich niet veilig voelt in het stadsverkeer. De stad registreert gemiddeld meer dan drie ernstige ongevallen per dag. Met deze maatregel hoopt de gemeente het aantal ernstige ongelukken met 20 tot 30 procent te verminderen.

De impact van deze snelheidsverlaging is aanzienlijk. Zo neemt de overlevingskans van voetgangers bij een aanrijding aanzienlijk toe wanneer een auto met 30 in plaats van 50 kilometer per uur rijdt. Daarnaast biedt het bestuurders meer tijd om informatie te verwerken en adequaat te reageren op onverwachte situaties. Ook wordt een aanzienlijke vermindering van verkeerslawaai verwacht, wat de leefbaarheid in de stad ten goede komt.

(Tekst loopt door onder de foto)

Naast het verhogen van de verkeersveiligheid en het verminderen van geluidsoverlast, wordt verwacht dat deze snelheidsbeperking ook positieve milieu-impact zal hebben.

De voorbereidingen voor deze overgang zijn al in volle gang. Meer dan 4.000 nieuwe verkeersborden zijn geplaatst, momenteel nog voorzien van een sticker die de ingangsdatum van de nieuwe snelheidslimiet aangeeft. Deze stickers zullen in de nacht voor de ingang van de nieuwe regel worden verwijderd.

Lees ook  Amsterdam is koploper in onverzekerde scooters op de weg

De nieuwe maximumsnelheid geldt niet alleen voor auto’s, maar ook voor scooters en elektrische fietsen. Overtreders lopen het risico op een boete. Verder zullen wegen die hun snelheidslimiet van 50 kilometer per uur behouden, extra wegmarkeringen krijgen voor duidelijkheid. Vanwege het natte weer zijn nog niet alle wegmarkeringen aangebracht, maar er wordt hard gewerkt om dit zo snel mogelijk af te ronden.

Gerelateerde artikelen:
Amsterdam
Print Friendly, PDF & Email