Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Vanuit Montreal landde op Schiphol de KL672 met passagiers die gebruik maakten van Digital Travel Credential (DTC) waarmee ze snel en efficiënt door middel van ‘Tap & Go’ de grenscontroles werden geleid.

De luchtvaartindustrie staat aan de vooravond van een digitale revolutie met de introductie van de Digital Travel Credential (DTC), een innovatie die het potentieel heeft om de manier waarop we reizen ingrijpend te veranderen. Een recente pilot, uitgevoerd op een vlucht van Montreal naar Amsterdam, markeert een belangrijke mijlpaal in deze ontwikkeling. Passagiers op vlucht KL672 ervoeren voor het eerst de voordelen van DTC-1, een digitale representatie van de informatie op de chip van het paspoort, gecombineerd met gezichtsherkenning voor een snelle en efficiënte grenscontrole.

Deze pilot is onderdeel van een groter onderzoek dat loopt tot 31 maart 2024, gericht op het testen van DTC-1 in het grensproces. Het project wordt geleid door het Nederlandse ministerie van Justitie en Veiligheid, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties en de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens, in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee, Schiphol, KLM en technologieleverancier Idemia. Dit initiatief is een reactie op het verzoek van de Europese Commissie om de praktische toepassing van een digitaal reisdocument in het grensproces te onderzoeken, als onderdeel van het ontwikkelen van beleid voor het gebruik van DTC in de toekomst.

Reizigers die deelnemen aan de pilot, en afkomstig zijn uit Canada (specifiek Calgary, Edmonton, Toronto, Vancouver en Montreal) en vliegen naar Amsterdam met KLM, moeten in het bezit zijn van een Belgisch, Nederlands of Canadees paspoort en ouder zijn dan 18 jaar. Deze passagiers krijgen de mogelijkheid om hun paspoortinformatie en een gezichtsfoto vooraf te uploaden via een speciaal ontwikkelde app. Bij aankomst op Schiphol kunnen zij vervolgens door een speciale DTC ‘Tap & Go’ grenspoort, waar een gezichtsscan hun DTC ophaalt. Het succes van de pilot zou kunnen leiden tot een snellere en contactloze grenspassage in de toekomst, waarbij het fysieke paspoort nog steeds een essentiële rol speelt.

(Tekst loopt door onder de foto)
Illustratie: © Pitane Blue

Passagiers die met KLM van Canada (Calgary, Edmonton, Toronto, Vancouver en Montreal) naar Amsterdam vliegen komen in aanmerking om aan de pilot mee te doen, mits in bezit van een Belgisch, Nederlands of Canadees paspoort en boven de 18 jaar oud.

Het DTC-1-initiatief komt op een moment dat de behoefte aan efficiëntie en innovatie in de luchtvaartindustrie nooit groter is geweest. Met een toenemend aantal passagiers en de daaruit voortvloeiende drukte op luchthavens, biedt DTC-1 een veelbelovende oplossing voor het stroomlijnen van het grensproces. Deze technologische standaard, uitgegeven door de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO), bevat niet alleen de biografische informatie van de reiziger maar ook technische elementen die de authenticiteit van het paspoort bevestigen.

De pilot en het daaropvolgende onderzoek zullen waardevolle inzichten bieden in hoe digitale reisdocumenten zoals DTC-1 kunnen worden geïntegreerd in het internationale reisecosysteem. Het succes van deze inspanningen zou niet alleen de veiligheid en efficiëntie aan de grenzen kunnen verbeteren, maar ook een significante stap voorwaarts betekenen in het realiseren van een vlottere reiservaring voor miljoenen internationale reizigers.

ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
AppStores