Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Het Franse platform voor zero-emissiemobiliteit Hype gaat "in de komende dagen" een taxidienst in Brussel lanceren.

Hype, een Frans taxibedrijf, gaat zijn waterstofgedreven taxi’s naar Brussel brengen. Dit maakt deel uit van een ambitieuze uitbreiding van het bedrijf in Europa, met plannen om tegen 2024, het jaar van de Olympische Spelen in Parijs, 1.500 waterstoftaxi’s te hebben. De stap naar Brussel is een natuurlijke evolutie in Hypes strategie, gezien de Belgische hoofdstad tegen 2050 CO2-neutraal wil zijn.

Het bedrijf, dat in 2015 door Mathieu Gardies werd opgericht in Parijs, heeft onlangs een belang genomen in Mol-Tax, een lokale taxionderneming in Brussel. Dit partnerschap zal het voor Hype mogelijk maken om een directe toegang tot de markt in de Belgische hoofdstad te verkrijgen en tegelijkertijd haar groene waterstofstations daar te installeren.

In de context van een strenger wordende regelgeving, waarbij vanaf 2025 alle nieuwe taxi’s in Brussel emissievrij moeten zijn, is de keuze voor waterstof een logische. De bestaande taxi-exploitanten in de stad, waaronder Taxis Verts van D’Ieteren en Virya Energy van Colruyt, hebben al een pilotproject voor waterstoftaxi’s gelanceerd, dat een voorbode was van deze nieuwe ontwikkeling. Deze firma’s begonnen in september 2022 met de inzet van de eerste waterstof taxi in Brussel.

(Tekst loopt door onder de foto)
waterstof tanken
Foto: © Pitane Blue - waterstof tanken

Verder wordt Hypes inspanning ondersteund door Europese subsidies; het bedrijf heeft onlangs 18 miljoen euro ontvangen voor de uitrol van haar netwerk. Dit geld zal onder meer gebruikt worden voor de installatie van waterstofstations en de ontwikkeling van nieuwe voertuigen in samenwerking met Stellantis, waaronder een hybride versie van de Peugeot e-Expert en Citroën ë-Jumpy. Daarnaast zullen de Toyota Mirai en Hyundai Nexo ook deel gaan uitmaken van het wagenpark in Brussel.

Een van de uitdagingen die Hype zal moeten aangaan is het overtuigen van taxichauffeurs in Brussel om over te stappen op waterstoftaxi’s. Het bedrijf plant hiervoor een reeks incentives, waaronder pakketten die niet alleen de auto’s zelf omvatten, maar ook toegang tot de laadstations en gebruik van de Hypp-applicatie. Dit alles moet bijdragen aan een naadloze transitie naar schonere mobiliteitsopties.

Het exacte aantal auto’s dat Hype zal uitrollen in Brussel is nog niet bekend, maar gezien de steun van de Europese Unie en de lokale regelgeving lijkt het bedrijf goed gepositioneerd om een belangrijke speler te worden in de toekomst van emissievrij vervoer in de hoofdstad. Dit project toont de groeiende trend van waterstofenergie in stedelijke mobiliteit en hoe dit kan bijdragen aan de duurzaamheidsdoelstellingen van Europese steden.

ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
Chiron