Uber är fast besluten att få tag på Daimlers och BMWs mobilitetstjänster. Speciellt kronjuvelen FreeNow - tidigare en taxi-app, nu mer som en kopia av Uber genom att arbeta med chaufförsuthyrningsbilar - är eftertraktad. Den tyska chefen Magazin talar till och med om ett "nästan omoraliskt erbjudande" från Uber Daimler och BMW. Det amerikanska företaget vill förvärva FreeNow, den gemensamma mobilitetsplattformen för de två biltillverkarna, och erbjuder mer än en miljard euro. Men en sådan affär är utan risk.

Enligt facktidningen Tidning för persontransport BMW-chef Oliver Zipse (56) kräver starkt ledarskap från sitt folk. En av BMW-chefernas regler är att det inte finns något styrelsemöte utan beslut. Nu kan Zipse säga adjö till ett av de viktigaste samarbetsprojekten på senare år. Men han tvekar. Han skulle hellre se Uber ta en andel i FreeNow.

FreeNow, taxisamarbetet mellan BMW och Daimler som är representerat i mer än 100 europeiska städer, är angelägna om att förvärva Uber-chefen Dara Khosrowshahi (51) för att säkerställa Ubers övergripande marknadsdominans i Europa. Uber gjorde därför tyskarna till ett nästan omoraliskt erbjudande; Industrikretsar talar om ett högt tresiffrigt miljonerbelopp för varje partner. Totalt 1 miljard euro. De två premiumtillverkarna skulle således ha utgjort åtminstone en del av sina förluster.

Efter långa och svåra förhandlingar slog konkurrenterna samman sina mobilitetstjänster i februari 2019 till holdingbolaget YourNow. Detta inkluderar också det gemensamma företaget ShareNow, som förenar varumärkena DriveNow (BMW) och Car2Go (Daimler). Nu har Uber, Daimler och BMW förhandlat om framtiden för taxi- och mobilitetsmäklaren sedan onsdag, säger insiders.

Enligt den tyska affärstidningen Handelsblatt är det fortfarande öppet om Uber kommer att delta som partner eller om FreeNow kommer att säljas i sin helhet till amerikanerna. Detta innebär att mobilitetstjänsterna från Daimler och BMW, grupperade under varumärket YourNow, separeras. Enligt två insiders som är bekanta med projektet söks också en köpare till ParkNow-sökningsprogrammet för parkeringsplatser. ParkNow uppskattas till cirka 300 miljoner euro, sa en av dem.

Mobilitetstjänster som de två bilgrupperna bara samlade förra året inkluderar också en delningstjänst ShareNow och en plattform för laddstationer för elbilar - ChargeNow.

Daimler och BMW sa onsdag (och tidigare för flera veckor sedan, då Ubers intresse blev uppenbart) att de inte kommenterade ”mediespekulation”. För tio år sedan började Daimler och BMW bildelning eftersom de var oroliga för att bilägande skulle gå ur stil och att plattformsleverantörer skulle förvandla dem till rena hårdvaruleverantörer.

I början av det gemensamma företaget tillkännagav de att de skulle investera mer än en miljard i serviceverksamheten, som då ansågs lovande. Antalet användare ökade också före koronakrisen, men det fanns ingen vinst.

Båda grupperna har nyligen och flera gånger angett att de letar efter fler investerare. Daimlers chef Ola Källenius bekräftade nyligen att företagen borde vara ekonomiskt oberoende. I en intervju med Reuters krävde Daimlers arbetsrådsordförande Michael Brecht övervägande av försäljningen av tjänsterna, eftersom övergången till elektromobilitet och koronakrisen har satt biltillverkarna under hårt ekonomiskt tryck. Chefer har under tiden blivit desillusionerade över affärsutsikterna för mobilitetstjänster.

Läs också: LTDA kallar Ubers licens en katastrof för London

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på Linkedin
Dela på whatsapp
BMW München
Tidning för persontransport
läs i Magazine Passenger Transport
Utskriftsvänlig, PDF och e-post