”Vi måste fortsätta investera i kollektivtrafik. Denna kris kommer att passera och då kommer vi desperat att behöva kollektivtrafik, "med detta meddelande presenterade nyligen statssekreterare Stientje van Veldhoven (infrastruktur och vattenförvaltning) framtidsvisionen för utvecklingsagendan för kollektivtrafik 2040. Befolkningens tillväxt, de enorma bostäderna en utmaning och en hållbar livsmiljö kräver de kommande åren att fatta konkreta beslut inom rörlighet.

I början av 2019 presenterade kollektivtrafiksektorn, lokala myndigheter och staten gemensamt Framtidsvisionen 2040. I den skisseras de viktigaste konturerna av framtidens kollektivtrafik så att kollektivtrafiken är ett attraktivt och prisvärt alternativ för alla resande. Viktiga punkter: en tunnelbana-liknande anslutning på en lantlig stadsring, bra förbindelser till norra, östra och södra delen av landet och en snabb tågförbindelse till Tyskland. I och till staden erbjuder nya former av kollektivtrafik med spårväg och snabba bussar bra förbindelser för att täcka relativt korta sträckor.

För att avgöra vilka investeringar som krävs och vilka val som kan göras för att förverkliga dessa ambitioner har kollektivtrafiksektorn, lokala och regionala myndigheter och staten gemensamt upprättat en agenda för kollektivtrafikutveckling. Menyer ger inblick i vilka val som kan göras. Kartorna visar vad de olika alternativen kostar, hur många nya resenärer som kan dra nytta av dem och vilka hakar som är inblandade.

Provinserna fäster stor vikt vid utvecklingsagendan. ”Hundratusentals hem och jobb måste byggas i och runt städer fram till 2030. God tillgänglighet är en förutsättning för att hålla Nederländerna ekonomiskt och socialt välmående. Kollektivtrafiken erbjuder många fördelar, även när det gäller kväveproblemet och klimatavtalen. Tillräckliga investeringar i kollektivtrafik är oumbärliga för utvecklingen av Nederländerna ”, säger Fleur Gräper (IPO), på uppdrag av de lokala myndigheterna.

Tack vare de investeringar som ingår i utvecklingsagendan kommer ett tåg, tunnelbana, spårvagn eller buss alltid att köra på fler platser inom 10 till 15 minuter. Tåget är därför ett fullfjädrat alternativ för resan mellan städerna. Det säkerställer också att du kan resa snabbare med tåg från Zeeland, Twente, Limburg, Groningen och Friesland till Randstad och att det blir lättare att ta tåget för en stadsresa till Belgien eller Tyskland.

”Jag vill att kollektivtrafiken ska vara ett attraktivt alternativ för så många resenärer som möjligt, oavsett om du bor i regionen eller i staden eller om du måste gå över gränsen för arbete. Nu finns tåg och bussar endast tillgängliga för väsentliga resor, men arbetet fortsätter att göra kollektivtrafiken så attraktiv som möjligt för alla resenärer. Med utvecklingsagendan visar vi vilka val ett nytt skåp kan göra, men vi fortsätter också att arbeta med nödvändiga investeringar i kollektivtrafiken för en robust grund. ” sade statssekreterare van Veldhoven.

Kollektivtrafiksektorn, lokala myndigheter och staten är överens om att ett antal investeringar i alla fall måste göras. Investeringar i att öka transportkapaciteten och hantering, underhåll och utbyte är nödvändiga för framtidssäker kollektivtrafik. Alla parter ser också förlängningen av Nord-Syd-linjen som en av de nödvändiga investeringarna som bidrar till urbanisering, ekonomin och är nödvändig för många andra investeringar i järnvägarna. Men att ta itu med stationer som Maastricht, Nijmegen, Zwolle och Eindhoven är också nödvändigt för att säkerställa att dessa inte kan vara flaskhalsar utan snarare viktiga korsningar. Samarbetet och vidare planeringen kommer att fortsätta under det kommande året. Detta rapporterar det Ministeriet för infrastruktur och vattenförvaltning på deras hemsida. 

Läs också: VVD vill ha mer konkurrens inom kollektivtrafiken

Utskriftsvänlig, PDF och e-post