Uber-förare är anställda och inte egenföretagare, de sex domarna för Högsta domstolen, beslutade den brittiska högsta domstolen enhälligt i morse. Högsta domstolen avvisade Ubers överklagande, som inlämnades den 21 och 22 juli förra året, mot ett banbrytande arbetsdomstolsbeslut som identifierade Uber-förare som anställda med rätt till minimilön och betald semester. Bara i Storbritannien kan tiotusentals Uber-förare nu kvalificera sig för klassificering av anställda.

Enligt facktidningen Tidning för persontransport Det finns två fall mot Uber i Nederländerna: i januari stämde FNV-fackföreningen Uber Nederland i ett liknande fall för Uber-chaufförernas "falska egenföretagande". FNV kräver att Uber-förare klassificeras som anställda. Det finns också ett mål mot Uber, som väckts av brittiska ex-Uber-förare (inklusive några som också var inblandade i den brittiska rättegången) genom den holländska advokaten Anton Ekker för att få tillgång till deras personuppgifter på Uber.

Med detta beslut stödde brittiska domare arbetsdomstolens i oktober 2016, vilket kan få enorma konsekvenser för miljontals arbetare i spelkonjunkturen och för Ubers affärsmodell. Bara i Storbritannien finns det flera liknande rättegångar mot leverans- och taxiföretag som Addison Lee, det överlägset största minicab-företaget i den brittiska huvudstaden. Uber kom nyligen oönskat efter EU: s planer för (möjlig) lagstiftning i spelområdet, med råd till Bryssel hur EU - med ett slags egenföretagare plus (precis som i Kalifornien) och minimala sociala fördelar - bäst i inredning.

Den brittiska högsta domstolen betonade i morse "att alla försök från organisationer att utarbeta konstgjorda avtal som är avsedda att kringgå grundläggande skyddsåtgärder är ogiltiga och inte kan verkställas." Domare kritiserade Ubers kontroversiella avtal med dess chaufförer och sa att de var "utformade för att förhindra att en förare fick anställdas rättigheter genom tillämplig lag."

Läs hela domstolens rapport
Tidning för persontransport

Domare Lord Leggatt sa i domen att han ”inte var övertygad” om att Ubers avtalsöverenskommelse med förare är i linje med det regleringssystem som övervakas av licensmyndigheten Transport for London (TfL). Högsta domstolen pekade också på den höga kontrollnivån som Uber har över sina förare, inklusive att fastställa biljettpriser och inte informera förare om passagerarens destination förrän den hämtas. Högsta domstolen påpekade också att de betyg som passagerare och förare ger varandra också används för att övervaka förarens prestanda.

Läs hela domstolens rapport Tidning för persontransport

Läs också: Uber stoppar utvecklingen av sin egen självkörande bil

Uber taxi app
Utskriftsvänlig, PDF och e-post