Resebranschorganisationen ANVR, Consumers 'Association, ANWB och garantifonden SGR har argumenterat under en tid för en flygbiljettgarantifond för att bättre skydda konsumenterna om ett flygbolag går i konkurs. Efter forskning, på uppdrag av ministeriet för infrastruktur och vattenförvaltning, visar SEO och Lexavia att en nationell biljettgarantifond är en bra lösning. ANVR, entusiastisk och nöjd med detta resultat, uppmanar nu politiker att faktiskt ordna detta.

Resenärer som köper en enda flygbiljett, till skillnad från paketresenärer, är knappast juridiskt skyddade mot flygbolag som går i konkurs. ANVRKonsumentföreningen, ANWB och SGR har krävt bättre skydd för denna grupp resenärer under en tid och presenterade en plan för en nationell biljettfond 2019. I början av detta år bad ministeriet för infrastruktur och vattenförvaltning SEO Economic Research och Lexavia att genomföra en undersökande studie om utformningen, effekterna och alternativen för en sådan nationell fond.

"Vi är glada över att vårt förslag till en biljettgarantifond nu har granskats grundligt tillsammans med ministeriet. Forskningen visar att det helt enkelt finns betydande risker för flygresenärer och dessa risker kommer bara att öka. Vi har därför utvecklat förslaget av en anledning. . "

ANVR-ordförande Frank Oostdam.

SEO påpekar att 10 flygbolag i Europa under de senaste tio åren har gått i konkurs och därmed påverkat 91 miljoner resenärer. Detta uppgår till 5% av alla flygresenärer med en förlust på 0,14 miljarder euro. För resenärer som är strandade på destinationen eller måste köpa en dyr alternativ biljett strax före avresan är skadan hög. Skadorna för passagerare på den nederländska marknaden uppgår till i genomsnitt 1,1 euro.

Forskningsbyrån SEO har beräknat att en fond på 129 miljoner euro behövs. Om du tittar på en garantifond som används i Danmark, där resenärerna återsänds i händelse av konkurs och (om det finns pengar kvar) avresande kunder kompenseras, bör en avgift tas ut för passagerare som avgår i Nederländerna. Om fonden byggs upp under fem år krävs ett bidrag på endast 5 euro per biljett. Avgiften, såsom konsumentundandragande och flygbolagets konkurrenskraft, är liten, enligt SEO.

"Alla alternativ har beaktats, men den plan vi har föreslagit är den mest förnuftiga lösningen. De politiska partierna har nu ordet. Det skulle vara trevligt att inkludera planen i kabinettformationen. Det erbjuder resenären den mest effektiva formen av skydd och utan att kosta regeringen pengar. " Regeringen förväntas dock garantera ett lån om fondens medel är otillräckliga i händelse av en skada i startfasen. Lagligt är en lag nödvändig, men den danska modellen visar att det inte finns några invändningar mot detta från EU. "Det finns stort stöd bland de många miljoner medlemmarna i ANVR, Consumers 'Association och ANWB och SGR är helt kapabla att ta hand om genomförandet. Så försena inte nu, men gör det bara".

ANVR-ordförande Frank Oostdam.
Utskriftsvänlig, PDF och e-post