Fler och fler människor runt om i världen har nu vaccinerats och alla som trodde att det skulle vara slutet på koronaproblemet i världen har verkligen fel. Antalet koronainfektioner över hela världen ökar för närvarande igen. Även om antalet koronainfektioner ökar i olika länder kommer ingen reserådgivning att fastställas inom Europa den här veckan från kod orange (endast nödvändiga resor) till kod gul (notera, det finns risker) eller från kod gul till kod orange. Den nationella regeringen rapporterar också att RIVM övervakar noggrant situationen i Luxemburg och på Azorerna i Portugal och Kreta i Grekland på grund av antalet ökande koronainfektioner där. Dessa destinationer har för närvarande gula reseråd, men kan ändras till orange reseråd.

Enligt RIVM växer antalet infektioner i många europeiska länder. Detta tittar inte bara på antalet infektioner, utan också allt som är relaterat till detta, till exempel procentandelen positiva tester och antalet resenärer som återvänder smittade från ett besök i ett annat land. Torsdagen den 22 juli kommer Maltas reseråd att ändras från kodgrön till kodgul eftersom antalet koronainfektioner ökar. Att resa till Malta är fortfarande möjligt, men strikta regler för inresa gäller. Alla resenärer måste bland annat fylla i ett formulär för folkhälsoresor och passagerarplats före avresan och detta måste presenteras på Malta på begäran. Resenärer som inte är helt vaccinerade och till Malta resor måste läggas i karantän i 14 dagar på egen bekostnad i en statlig karantänanläggning. Fler och fler länder tillämpar strikta koronamått, från och med idag måste vuxna i Frankrike kunna visa ett hälsokort när de besöker en kulturinstitution som en nöjespark, biograf och ett större evenemang. Från och med augusti måste detta också göras på cateringanläggningar och i vissa köpcentra.

Läs också: Avslutningen faller efter Atvangarde BV-konkurs

Utskriftsvänlig, PDF och e-post