Lightyear har tecknat en avsiktsförklaring med Valmet Automotive Inc., en av världens största biltillverkare. Den finska kontraktstillverkaren producerar Lightyear One-serien från det nederländska teknikföretaget. Efter en noggrann och omfattande urvalsprocess som tog mer än ett år valde Lightyear Valmet Automotive som sin produktionspartner. Biltillverkaren är en EV-pionjär och har varit involverad i utveckling och produktion av elfordon i mer än ett decennium. 

Företaget har mer än femtio års erfarenhet av stora och välkända bilmärken och i att vägleda start- och skalföretag till produktion. Mer än 1,7 miljoner fordon har lämnat Valmet Automotives produktionslinjer i Uusikaupunki, Finland, inklusive Mercedes-Benz, Saab och Porsche. Dessutom har företaget en egen produktionslinje för batterier och har nyligen investerat kraftigt i ytterligare teknik- och testmöjligheter för utveckling av EV-enheter.

"För två år sedan tillkännagav vi vår prototyp av Lightyear One. Vi är mycket nöjda med att vi nu har en produktionspartner som vi kommer att producera denna exklusiva modell med. Valmet Automotive är en bra partner, med en beprövad meritlista och mer än ett decennium av erfarenhet av produktion av elfordon. Dessutom är det en bra kulturell matchning med vårt företag. Vi är oerhört stolta över att vi kommer att producera Lightyear One med Valmet Automotive. "

Lex Hoefsloot, VD och grundare av Lightyear.

"Vår erfarenhet som biltillverkare och vårt fokus på elmobilitet och batterisystem gör oss till rätt partner för processer där mobilitet behöver omdefinieras. Vi är redo att utforska nya utvecklingar inom bilproduktion och är därför glada över att Lightyear har valde oss som produktionspartner ”.

Olaf Bongwald, VD för Valmet Automotive.

Lightyear nådde nyligen en stor teknologisk milstolpe genom att köra 710 km på en enda batteriladdning med Lightyear One-prototypen. Detta validerade Lightyears långtidsprestanda och internt utvecklade teknik. Under de kommande månaderna kommer teknikföretaget att fortsätta testa, ytterligare optimera bilen och slutföra de nödvändiga homologeringstesterna.

Ljusår förbereder sig nu för industrialiseringsfasen av Lightyear One-modellen. Modellen kommer att tas i produktion sommaren 2022 som en exklusiv första serie. Som ett resultat av partnerskapet med Valmet Automotive kommer de första prototyperna av Lightyear One-modellen att byggas i Finland i januari 2022, sa Lightyear.

Läs också: Lightyear En prototypbil når en räckvidd på 710 km

Utskriftsvänlig, PDF och e-post