Rotterdam-kommunen satte nyligen igång den första Volvo FE Electric med en elektrisk krackningsbyggnad. Lastbilen används för utsläppsfri och tyst insamling av hushållsavfall i centrala Rotterdam. Huvudmotivationen för att tilldela det offentliga anbudet till Volvo Trucks var det faktum att Volvo FE Electric tillverkas från fabrik, så att alla delar matchas optimalt med varandra och en effektiv och hållbar produktion kan uppnås.

Kontraktet för leverans av en tyst och ren elbil tilldelades Volvo Trucks 2020 genom ett offentligt anbud. Förutom lastbilens hållbara karaktär, förarkomfort, ett bra synfält och ett lågt inträde, var en integrerad design av en OEM i slutändan den avgörande faktorn i valet av Volvo FE Electric.

”Eftersom den här elektriska lastbilen tillverkas från fabriken är alla delar optimalt anpassade till varandra. Dessutom finns det inget behov av att först producera komponenter som senare tas bort för att ge plats för elektriska lösningar. Det säger sig självt att denna produktionsprocess inte bara är effektivare utan också mycket mer hållbar ”.

Paul van Emmerik, chef för hållbar fleetcare vid kommunen Rotterdam Stadsbeheer.

Förbättra luftkvaliteten och arbetsmiljön
Rotterdam har satt fasta mål för att förbättra luftkvaliteten. Kommunen vill avsevärt minska koldioxid, sotutsläpp och kvävedioxid i luften.

”Avsikten är att 2030 all hushållsavfallssamling endast ska ske med utsläppsfria fordon. Med vår färdplan `` Zero Emission City Logistics (ZES) '' arbetar vi med en grön, hälsosam och framtidssäker stad. Med användningen av dessa 100% elektriska lastbilar kommer vi mycket närmare vårt mål: en stad med ren luft ”.

Paul van Emmerik, chef för hållbar fleetcare vid kommunen Rotterdam Stadsbeheer.

Förutom att vara renare är lastbilen också tystare. ”Detta är en fördel för lokalbefolkningen, men också för våra förare. Å andra sidan är lastbilen så tyst att den ibland nästan förbises av andra trafikanter. Ett ljudsystem på lastbilen bidrar positivt till trafiksäkerheten. ”

Paul van Emmerik, chef för hållbar fleetcare vid kommunen Rotterdam Stadsbeheer.

Positiv impuls för storskalig produktion av elektriska lastbilar
Nyligen tilldelades fem andra elektriska lastbilar i ett andra anbud från kommunen Rotterdam Volvo Lastvagnar. Liksom den nuvarande lastbilen gäller denna beställning också Volvos FE Electric 6 × 2 med en elektrisk krackningskropp. Med inköp av elektriska lastbilar hoppas kommunen Rotterdam att ge en positiv impuls till produktionen av elfordon. 

”Vårt mål är att skapa uppskalning och starta storskalig produktion. Genom att gå el bidrar vi till möjligheten att priserna på elbilar sjunker och el blir överkomligt inte bara för regeringar utan också för näringslivet. ”

Paul van Emmerik, chef för hållbar fleetcare vid kommunen Rotterdam Stadsbeheer.

Fakta Volvo FE Electric 6 × 2
Volvo FE Electric 6 × 2 är utrustad med en elektrisk krackarkropp och har en totalvikt på 27 ton. Lastbilen har fyra litiumjonbatteripaket på 66 kWh vardera. Batterierna laddas också under bromsning, vilket gör Volvo FE Electric mycket lämplig för insamling av hushållsavfall som har mycket stopp-och-kör. Laddningen sker med 22 kW växelström över natten eller likströmsladdning upp till 150 kW. De välkända CCS / Combo2-anslutningarna används.

Läs också: Volvo Trucks lägger till ljud till elektriska lastbilar

Utskriftsvänlig, PDF och e-post