Print Friendly, PDF & Email

Er komt een minimumtarief voor alle zelfstandigen in Nederland: ze mogen niet minder dan 16 euro per uur betaald krijgen. Dat meldt de NOS. Het kabinet is al langere tijd op zoek naar een manier om de groeiende groep schijnzelfstandigen te beschermen. 

Met de invoering van een soort minimumloon voor alle zelfstandigen moet dat een stap dichterbij komen. Zelfstandigen met een laag uurtarief werken vooral bij de post, in de cultuursector, tuinbouw, thuiszorg en het personenvervoer. Velen van hen verdienen zelfs minder dan een tientje per uur.

In het regeerakkoord is destijds al afgesproken dat schijnzelfstandigheid moet worden aangepakt. De coalitiepartijen wilden een minimumtarief voor zzp’ers. Dat moet 125 procent van het minimumloon worden, wat neer zou komen op een uurtarief tussen de 15 en 18 euro. Nederland telde in 2018 bijna 1,1 miljoen zzp’ers.

Of alle partijen akkoord gaan met een minimumtarief van 16 euro, is nog maar de vraag. Het bedrag ligt aan de onderkant van de bandbreedte, 15 tot 18 euro, die destijds is bepaald.  

Pitane Blue
Lees ook  Vaarwel racefiets: overheid pakt opgevoerde e-bikes aan