Een buschauffeur van de vervoerder Arriva heeft in het Limburgse Stein een vrouw met een nikab twee keer verzocht haar gezicht vrij te maken of de bus te verlaten. Toen de vrouw dat niet deed en ook de bus niet verliet, besloot de chauffeur de politie te bellen en de verdere reis uit te stellen.

De politie is ter plaatse gekomen en is met de vrouw in gesprek gegaan, waarop de vrouw uiteindelijk de vrouw de bus vrijwillig verlaten.

Instructies opgesteld voor de medewerkers.

Ondanks alles stelt een vervoersbedrijf Arriva dat de chauffeur niet helemaal heeft gehandeld conform de richtlijnen omdat, ondanks het verbod, een reiziger met een geldig vervoerbewijs niet kan worden gedwongen het voertuig te verlaten omdat er sprake is van een vervoerplicht.

Daar wringt ook het schoentje bij deze nieuwe regel die zegt dat per 1 augustus is het dragen van gezichtsbedekkende kleding in het onderwijs, de zorg, het openbaar vervoer en in overheidsgebouwen niet meer toegestaan. De vervoersplicht staat daar lijnrecht tegenover en is voor Arriva reden de chauffeur op de vingers te tikken.

De ov-bedrijven hebben duidelijke instructies opgesteld voor de medewerkers over het gedeeltelijk verbod op gezichtsbedekkende kleding. Daar staat duidelijk in dat opsporingsambtenaren niet bevoegd zijn en alleen de politie het verbod kan handhaven. 

Op overtreding van het verbod staat een boete van 150 euro. De politie heeft er in dit geval voor gekozen geen boete op te leggen.

Lees ook: Forum voor Democratie op de bres voor openbaar vervoer

Pitane Blue
Print Friendly, PDF & Email