Print Friendly, PDF & Email

Onlangs veroordeelde de rechtbank een 51 jarige man uit Harderwijk tot een gevangenisstraf van 30 maanden waarvan 10 maanden voorwaardelijk, voor fraude, valsheid in geschrifte en witwassen in een biodiesel schandaal.

De hoofdverdachte maakte zich daarnaast ook schuldig aan valsheid in geschrifte tijdens de handel in zogeheten biotickets. In die biotickets stond dat door het biodieselbedrijf grote hoeveelheden biodiesel op de Nederlandse markt waren gebracht zonder dat dit in werkelijkheid gebeurde. Dit leverde het bedrijf ongeveer 2 miljoen euro op.

Twee medeverdachten, de 47-jarige vrouw van de hoofdverdachte en een 52-jarige man uit Wijhe, kregen voorwaardelijke gevangenisstraffen en een taakstraf opgelegd. Een vierde verdachte, een 54-jarige man uit Kampen, werd vrijgesproken.

Recent heeft de Staatssecretaris de Kamer middels brief, met in de bijlage de signaalrapportage van het ILT, geïnformeerd over een grootschalig internationaal strafrechtelijk onderzoek naar fraude met biodiesel.

Fraude kan immers het vertrouwen aantasten.

De Staatssecretaris van Veldhoven – Van der Meer schrijft aan de Kamer dat ze de zaak en de verdenking van fraude zeer serieus neemt. Fraude kan immers het vertrouwen aantasten dat partijen in de biobrandstoffenmarkt moeten hebben. De duurzaamheid van de biobrandstoffen die ingezet worden als hernieuwbare energie moet zijn geborgd.

Zeker gelet op de rol die (geavanceerde) biobrandstoffen de komende jaren spelen in onze energievoorziening als transitiebrandstof richting zero-emissie vervoer. De huidige inzet van biobrandstoffen vindt plaats binnen de kaders van de Europese Richtlijn hernieuwbare energie (RED)

De komende tijd blijft de Staatssecretaris nauw samenwerken met de instanties uit het publieke domein, zoals NEa en ILT, en het private domein en streeft ernaar om de ketenanalyse aan de Kamer aan het einde van het jaar te doen toekomen.

Lees ook  Rapport: KiM licht tipje van de sluier op over verborgen kosten mobiliteit

Lees ook: Wereldwijd aandacht gevraagd voor autogas

biodiesel tanken
Pitane Blue