Station Eindhoven wordt omgedoopt tot Station Eindhoven Centraal. Met ingang van de nieuwe dienstregeling op zondag 15 december krijgt Station Eindhoven de toevoeging Centraal. Ook Amersfoort mag het predicaat dragen.

Nederland heeft op dit moment zes Centraal Stations: in de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag) en in Arnhem en Leiden. Amersfoort en Eindhoven zijn straks het zevende en achtste station van Nederland die zich zo mogen noemen.

Naar schatting kost de naamswijziging tussen de 100.000 en 150.000 euro. De exacte kosten zijn nog niet duidelijk, maar het grootste gedeelte wordt betaald door de gemeente Eindhoven. De gemeente Amersfoort had de naamsverandering aangevraagd en zal dit ook financieren.

“We kijken er kritisch naar, zijn zuinig op de benaming Centraal Station, die wordt niet zomaar verstrekt”, aldus ProRail-woordvoerder René Vegter.

Een naamswijziging neemt veel tijd in beslag, legt een woordvoerder van ProRail uit.

“Niet alleen naambordjes moeten worden gewijzigd, maar ook systemen moeten worden aangepast”, legt de woordvoerder van ProRail uit.

Belangrijk is dat de regio een belangrijke internationale uitstraling heeft, als technologische hub met bedrijven als ASML en NXP. En verwaarloos ook niet het uitzicht op een rechtstreekse internationale verbinding om Eindhoven het predicaat Centraal Station te geven, aldus ProRail. Vanaf 2025 krijgt het station een directe intercityverbinding met Düsseldorf, zonder overstap in Venlo. In het geval van Eindhoven speelt uiteraard ook mee dat het een vliegveld heeft.

Lees ook: Vertrekkend topman ProRail: ‘Angst regeert bij de overheid’

Eindhoven Strijp
Eindhoven Strijp
Eindhoven Centraal
Eindhoven Centraal
Print Friendly, PDF & Email
Lees ook  Extinction Rebellion voert 25 maart actie op Eindhoven Airport