Niet de Gouden Koets, maar ook dit jaar werd de Glazen Koets gebruikt om het koningspaar door de Haagse binnenstad te vervoeren richting de Ridderzaal voor de troonrede. En dat leverde zoals ieder jaar weer mooie beelden op.

De koets, een troonrede, een hoedjesparade, een zaal vol nerveuze politici en honderden Oranjefans, kortom het recept voor maar één ding: Prinsjesdag. Hoewel de derde dinsdag van september misschien ieder jaar hetzelfde lijkt is er dit jaar duidelijk aandacht voor de eventuele gevolgen van de Brexit voor Nederlandse bedrijven.

Het kabinet wil uitstralen dat het goed gaat in Nederland.

De troonrede zijn niet de eigen woorden van Koning Willem-Alexander  maar uiteraard van de Minister-President Rutte en zijn team. Duidelijk in de troonrede is wel dat geld niet alles is in leven van mensen en andere omstandigheden veel meer impact kunnen hebben in het leven.

Goede voorzieningen kosten nu eenmaal geld, en dat moet eerst worden verdiend“, aldus Koning Willem-Alexander.

Vanaf 2021 moeten grote Nederlandse bedrijven een stevige CO2-belasting gaan betalen. Door deze heffing in te voeren, hoopt het kabinet dat bedrijven zich sneller gaan verduurzamen. Kort gezegd komt het erop neer dat bedrijven moeten gaan betalen voor de CO2 die zij uitstoten.

Volgend jaar verwacht het kabinet nog vooruitgang maar daarna verwacht het een gematigder groei. De toon van de Troonrede was positief te noemen, maar het kabinet waarschuwt dat er mindere tijden aankomen.

75 jaar na operatie Market Garden begon zijn we een land van compromissen.

“Mensen hebben nog altijd iets over voor een ander, ook al lijken tegenstellingen soms de boventoon te voeren op sociale media en in het publieke debat. Maar Nederland blijft een land van compromissen. Van Willemstad tot Amsterdam willen mensen meedoen en een bijdrage leveren. Dat bindt ons. Dat moeten we koesteren. Behoud en versterking van alles dat is bereikt, is een verplichting aan de generaties na ons.”

Overheidsdiensten moeten veel beter en hoger op de agenda.

De dienstverlening van de overheid moet veel hoger op de agenda. Uitvoeringsorganisaties als de Belastingdienst en het UWV zijn het gezicht van de overheid. Daar komen mensen de overheid tegen.

Zij mogen eenvoudigweg verwachten aan het overheidsloket goed te worden geholpen. De oorzaken van de huidige problemen zijn divers: verouderde ICT, personeelstekorten en te veel te gedetailleerd beleid, waardoor de uitvoering te ingewikkeld wordt.

Medewerkers van uitvoeringsorganisaties staan hierdoor soms voor een onmogelijke opgave en de menselijke maat verdwijnt uit het zicht. De structurele verbeteringen die nodig zijn, vragen tijd en een samenhangende aanpak, waarvoor de regering voorstellen zal doen.

Het kabinet presenteerde dit jaar weer economisch prachtige cijfers, maar afgelopen jaren bleek ondanks de beloftes op Prinsjesdag toch dat de koopkrachtverbetering tegenviel bij vele Nederlanders.

Lees ook: Burgemeester Aboutaleb voorzitter van de vier grote steden

Glazen_koets_2019
Glazen koets 2019
Pitane Blue
Print Friendly, PDF & Email