Print Friendly, PDF & Email

Tijdens een evenement in San Francisco afgelopen donderdag onthulde Uber-CEO Dara Khosrowshahi de nieuwe visie die moet leiden tot een grote update van de Uber-app. Eigenlijk wil dit zeggen dat alle bestaande projecten van Uber, inclusief voedselbezorging, transitpassen en e-bikes – onder één dak brengt in één uniforme Uber-app.

MaaS technologie komt sneller dan verwacht

Terwijl talloze ‘praatgroepen’ in Nederland nadenken hoe MaaS apps er in de toekomst moeten uitzien worden in San Francisco al de eerste stappen gezet om wereldwijd te testen met een totaal integratie van allerlei diensten. Zo wordt er nu in de Verenigde Staten binnen enkele steden al informatie over openbaar vervoer getoond in de Uber-app in combinatie met de gewenste taxirit.

We willen het besturingssysteem van je leven zijn”, zei Khosrowshahi.

Volgens de woordvoerder van Uber zal dit zich voor nu beperken tot Uber Eats en Rides. In de toekomst kan het ook andere diensten omvatten. Uber zal de nieuwe ervaring testen in negen landen over de hele wereld, waaronder de VS met de nieuwe Uber-app. Die testen zullen beperkt voor een aantal gebruikers in oktober beginnen.

De update komt ook slechts twee dagen nadat Lyft, de grote tegenhanger van Uber voor het delen van ritten, ook een herontwerp van zijn app aankondigde. Lyft, die geen voedselbezorgservice heeft, concentreerde de nieuwe app-ervaring op het voorstellen van alternatieve reismethoden voor een auto, zoals een fiets, scooter of openbaar vervoer.

Beveiligingsmaatregelen

De berichtgeving van Uber volgt op de aankondiging van een hele reeks van nieuwe beveilingsmaatregelen die Uber uitbrengt, waaronder een viercijferige pincode voor klanten om ervoor te zorgen dat ze met de juiste bestuurder in de juiste auto stappen. Uber werkt ook zijn gezichtsherkenningstechnologie bij om ervoor te zorgen dat zijn geverifieerde bestuurders inderdaad degenen zijn die rijden.

Lees ook  Uber in het nauw: aanklacht wegens bedrijfsspionage in Australië

De remmende factor van OV bedrijven

Dat het uitrollen van MaaS in Nederland een moeizaam proces is mag ondertussen overduidelijk zijn. Er werden wel een aantal ‘pilots’ uitgewerkt, maar daar ligt een bedrijf als Uber niet wakker van.

Opvallend is de houding van OV-bedrijven die hun data met alle geweld willen beschermen en daar alle energie in stoppen om dat Europees geregeld te krijgen. Samenwerken in innovatie voor het aanbieden van diensten,  betalingsverkeer en ticketing is nog lang niet in beeld“.

Bedrijven als Uber die daar geen last van hebben kunnen dus ook op MaaS gebied de voorsprong nemen. Ook hier zal de sector toekijken en daarna roepen dat het niet kan wat Uber doet. En dat terwijl de consument daar toch een andere mening over heeft.

Lees ook: Verlenging Uber TfL licentie slechts voor twee maanden

Dara Khosrowshahi
CEO Dara Khosrowshahi