Pitane Image

Het voorval geeft aan dat er nog een lange weg te gaan is, terwijl de reiziger toekijkt en vragen stelt waar de beroepsgroep in hemelsnaam mee bezig is?

De spanningen tussen reguliere taxichauffeurs en chauffeurs van de online taxidienst Uber lopen hoog op in Nederlandse steden. Dit conflict heeft onlangs een nieuw dieptepunt bereikt in Eindhoven, waar een confrontatie tussen een Uberchauffeur en collega’s van toegelaten taxiorganisaties (TTO’s) escaleerde.

Op een zaterdagavond op het Stationsplein in Eindhoven liepen de gemoederen hoog op toen een groepje taxiondernemers een confrontatie aanging met een Uberchauffeur. De situatie ontaardde toen de Uberchauffeur, naar verluidt in een poging zichzelf te verdedigen, zwaaiende bewegingen maakte met een schroevendraaier. Hoewel niemand gewond raakte, benadrukt dit incident de groeiende onvrede en competitie tussen traditionele taxichauffeurs en die van het innovatieve taxiplatform.

Het conflict tussen traditionele taxi’s en Uber is niet nieuw. Sinds de komst van Uber op de Nederlandse markt is er sprake van aanhoudende spanningen, vaak gevoed door verschillen in werkvoorwaarden, inkomsten en markttoegang. Volgens de gemeente Eindhoven mogen alleen taxi’s van TTO’s gebruikmaken van de officiële taxistandplaatsen. Uber, daarentegen, opereert in wat zij noemen ‘de bel- en bestelmarkt’.

Deze strijd is symptomatisch voor een groter probleem binnen de taxibranche. Veel zelfstandige chauffeurs hebben moeite om een degelijk gezinsinkomen te verdienen. Dit, in combinatie met de toenemende druk door concurrentie, kan leiden tot agressie en wanhoop. Het incident in Eindhoven is een tragisch voorbeeld van hoe hoog de gemoederen kunnen oplopen in een sector waar de concurrentiestrijd steeds intenser wordt.

Lees ook  De macht van de lobby: hoe Uber en Bolt EU-bescherming blokkeren
(Tekst loopt door onder de foto)
Foto: © Pitane Blue - Taxistandplaats station Eindhoven Centraal.

De situatie in Eindhoven roept vragen op over de regulering en controle binnen de taxibranche. Terwijl Uber benadrukt dat hun chauffeurs zich ook kunnen aansluiten bij TTO’s, blijft de kern van het probleem de ongelijke speelveld en de spanningen die dit met zich meebrengt. De spanningen tussen Uberchauffeurs en traditionele taxichauffeurs in Nederland zijn niet ongewoon, en incidenten variëren van protesten tot mogelijke criminele activiteiten. Het blijft moeizaam voor de reiziger om een vertrouwensband op te bouwen met de beroepsgroep binnen de opstapmarkt.

oplichters

Een mooi voorbeeld vond plaats in Amsterdam, waar een grote groep taxichauffeurs het hoofdkantoor van Uber bestormde, roepend dat het bedrijf ‘oplichters’ zijn. Deze actie, georganiseerd door vakbond FNV, benadrukte de eis van de chauffeurs om ofwel als echte zelfstandigen behandeld te worden of in dienst te worden genomen. Ondanks dat Uber beweert dat hun chauffeurs het afgelopen jaar 35% meer zijn gaan verdienen en dat 94% niet in loondienst wil, blijft de ontevredenheid groot onder de traditionele taxichauffeurs.

Een ander voorbeeld van onvrede was de demonstratie van ruim 200 taxichauffeurs op het Malieveld in Den Haag. Deze chauffeurs, afkomstig uit Amsterdam en Rotterdam, protesteerden tegen wat zij zien als oneerlijke concurrentie van Uber. Hun woede werd mede aangewakkerd door hogere verzekeringspremies, die zij toeschrijven aan ongevallen met Uberchauffeurs. In Amsterdam en omgeving waren er eind vorig jaar en begin dit jaar drie dodelijke ongelukken met Uberchauffeurs betrokken, waarbij vier mensen omkwamen.

Daarnaast is er ook een zorgwekkende trend waarbij taxichauffeurs betrokken zijn bij criminele activiteiten. Meer dan de helft van de Amsterdamse taxichauffeurs was de afgelopen drie jaar betrokken bij een strafbaar feit. Onderzoekers benoemen taxi’s als een perfecte dekmantel voor het faciliteren van criminele organisaties, waarbij 71 van de 1050 in Amsterdam opererende taxibedrijven als ‘mogelijk malafide’ worden aangemerkt. In de afgelopen drie jaar waren er volgens de politie 22.339 incidenten met taxi’s in Amsterdam, waarbij een op de tien keer sprake was van geweldsmisdrijven.

Lees ook  Geld verstoppertje zorgt voor Eindhovense euforie en ergernis

Foto’s enkel ter illustratie van de standplaats Eindhoven Centraal.

ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
CDTONLIN
Print Friendly, PDF & Email