Print Friendly, PDF & Email

In de serie naar aanleiding van ons bezoek aan Sochi All-Russian TAXI 2019 verdiepen we ons uiteraard in het vervoer van de stad waar we te gast zijn. Wellicht is de taxi de handigste manier om door de stad te reizen, maar niet in Sochi. De taxi is zeer chaotisch. Taxichauffeurs zijn overal te vinden in de stad en vooral op de luchthaven.

Extreem populaire mobiele apps die in Moskou en St. Petersburg perfect zijn, werken in Sochi met enkele nuances. Bijvoorbeeld: chauffeurs in de stad aan de Zwarte zee nemen de ritopdracht mogelijk niet aan als het te ver is om te rijden, of u kunt een gewone economy class-auto krijgen in plaats van een comfortklasse die u hebt besteld.

We moeten echter opmerken dat het gebruik van apps de enige mogelijke manier is om de vervelende illegale taxi’s van Sochi (‘bombila’ in het Russisch) te voorkomen. Om uzelf te beschermen, boek taxi of transfer van tevoren. Er zijn enkele vertrouwde bedrijven: KiwiTaxi, Vash Transport en andere.

waar ligt Sochi?

Sochi ligt in Rusland wat nog steeds “nyet” zegt tegen LinkedIn en het bedrijf op Internet blokkeert, nadat het bedrijf weigerde om de gegevens in Rusland op te slaan. De Russische wetgeving verplicht internetbedrijven om gegevens van Russische burgers op te slaan op Russische servers.

“Big Sochi (of Great Sochi) is een werkelijk gigantische agglomeratie bestaande uit verschillende districten. Dit is de langste stad in Rusland en de tweede langste op aarde. Maar liefst 148 km langs de Zwarte Zee – alleen Mexico Сity is groter.”

Binnen Centraal Sochi kunnen de meeste afstanden gemakkelijk te voet worden overbrugd maar let wel op het heuvelachtige landschap. Andere stadswijken liggen op een aanzienlijke afstand van elkaar, dus het is beter om vervoer te gebruiken – stadsbussen, minibussen, taxi’s en soms zelfs elektrische treinen.

Lees ook  Melanie van der Horst: "een derde is taxi, en dat is wel heel veel"

bussen

Het is opmerkelijk dat er in zo’n grote stad als Sochi geen trolleybussen of trams zijn. En zelfs de Olympische Spelen hebben daar geen enkele invloed op gehad. Maar er zijn veel bussen. Nummers van 1 tot 99 zijn stadsbussen, nummers van 100 en hoger dienen routes in de voorsteden.

De belangrijkste haltes bevinden zich in de buurt van het centraal station, het winkelcentrum ‘Novy Vek’ in Adler en op de luchthaven. Het tarief in het openbaar vervoer in de stadstekeningen is 22 Rbl, en de prijs van reizen tussen de districten van Big Sochi hangt af van de afstand.

marshrutka

Marshrutka (minibus) is het hoofdtransport in de stad. Ze dupliceren nummers en herhalen bijna volledig de routes van stadsbussen, maar gaan veel vaker. Ter vergelijking: het interval van grote bussen is 15 minuten en van minibussen 5-10 minuten. De rit door de stad kost 22 Rbl, en de kosten tussen districten zijn afhankelijk van de afstand.

Lees ook: Europese delegatie naar Sochi All-Russian TAXI 2019

Waarschuwing illegale taxichauffeurs