In de eerste tien maanden van 2019 gebruikten publieke laadpalen een kwart meer stroom dan in heel 2018. Dat blijkt uit cijfers van evdata.nl dat de actuele stand van elektrisch laden bijhoudt. Het stroomgebruik is gemeten in de vier grote steden en in tientallen gemeentes uit Zuid- en Noord-Holland, Utrecht en Flevoland.

Volgends de BNR webredactie zijn de succesvolle verkopen van de Tesla Model 3 de belangrijkste oorzaak van deze stijging, maar volgens lector Energie en Innovatie Robert van den Hoed van de Hogeschool van Amsterdam zal Tesla niet de enige aanjager zijn en komt er een steeds groter aanbod van elektrische auto’s.

Omvang batterijen verandert laadgedrag

Met name de grotere omvang van de batterijen is doorslaggevend voor de ontwikkeling, zegt Van den Hoed. Dankzij grotere batterijen wordt er meer gereden en neemt ook de actieradius toe. 

“Het wordt minder dringen bij de laadpaal: laadde je vroeger wanneer je maar kon, nu kun je dat strategisch plannen. Grotere voertuigen kunnen ook sneller laden, de verhouding tussen laadpalen en de hoeveelheid elektrische auto’s die je daarmee kunt bedienen, wordt gunstiger”, zegt Van den Hoed.

Lees ook: Ruim 1,7 miljoen laadpalen nodig in de komende jaren

Tesla Model S
Print Friendly, PDF & Email
Lees ook  Eisen emissieloos vrachtvervoer kansloos zonder laadpalen