De filezwaarte op de Nederlandse wegen is in 2019 met 17 procent opnieuw fors gestegen. Dat concludeert de ANWB op basis van haar filecijfers, gedurende het hele jaar gemeten over alle A- en N-wegen van het hele Nederlandse wegennet. Niet alleen tijdens de spitsuren nam de filezwaarte toe maar ook overdag ondervond het verkeer het afgelopen jaar veel meer hinder van files.

Ondanks dat in de afgelopen jaren de infrastructuur sterk is uitgebreid stelt de ANWB dat deze onvoldoende robuust zijn om het toenemende verkeersaanbod te kunnen verwerken. Vorig jaar steeg de filezwaarte met 20%. Dit jaar stijgt het aantal files met 17% opnieuw. De filezwaarte tijdens de ochtendspits nam het afgelopen jaar met 16 procent toe. Gedurende de avondspits steeg deze met 14 procent. 

Overdag veel meer files

Dat het verkeersaanbod verder toeneemt en het steeds drukker wordt op de weg blijkt uit de enorme groei van de filezwaarte overdag. Het gaat om een stijging van maar liefst bijna 40 procent in vergelijking met vorig jaar. 

Naast het grote aanbod is volgens de ANWB ook het weer van invloed geweest op de doorstroming van het verkeer. De drukste dag was dinsdag 22 januari toen sneeuwval en gladheid in de oostelijke helft van het land leidden tot grote verkeershinder met een filerecord van maar liefst 2.287 kilometer. Ook het regenachtige weer in oktober en november zorgde voor een fors aantal uitzonderlijk drukke spitsen. 

De omvangrijke maar noodzakelijke werkzaamheden aan de Galecopperbrug in de A12 bij Utrecht leidden in oktober dagelijks tot lange files en veel verkeershinder. De werkzaamheden aan de brug werden op zaterdagochtend 2 november afgerond. Twee dagen eerder dan aangekondigd.

Lees ook  Spitsvervoer breekt records en OV verslaat de auto in stedelijke race

De ANWB constateert veel extra hinder door kop-staartbotsingen in files. Met meer alertheid van de weggebruiker moet dat toch kunnen worden voorkomen.

Lees ook: van Bruggen ziet ANWB met een derde groeien

Print Friendly, PDF & Email