Taxichauffeurs klagen massaal over de verslechterde kwaliteit van de datacommunicatie van hun boordcomputer die vaak onbereikbaar blijft. Op dit ogenblik worden alle boordcomputers in de taxi landelijk voorzien van een update G3 certificaat. Of de golf aan gemelde BCT storingen samengaat met de uitvoering van de certificaat updates wordt momenteel onderzocht. 

In een reactie laat Leon van Lier van Euphoria Software, de grootste BCT leverancier en bekend van de Cabman boordcomputer, weten dit te laten uitzoeken en eveneens een analyse laten doen of de laatste weken er meer storingen zijn en op welk gebied.

“Dat de genoemde storing aan de BCT lijkt me sterk. Om eerlijk te zijn vind ik het wel jammer dat gepubliceerd word dat het door de BCT komt terwijl we dat niet zeker weten en hierdoor mogelijk onterecht onze BCT negatief in het nieuws komt.”, aldus van Leon van Lier.

De betreffende storingen kunnen eveneens een gevolg zijn van slechte netwerk bereikbaarheid in sommige gebieden en/of storingen bij een aantal telecom providers. Dat nu juist in deze upgrade periode de netwerk storingen optreden laat net iets te gemakkelijk het verband leggen met het vervangen van de BCT software. Afgelopen vrijdag liet volgens Euphoria een woordvoerder van T-Mobile de BCT leverancier weten dat de storingen bekende problemen zijn.

“We hebben een storing ervaren m.b.t. mobiel internet (landelijk) waardoor de verbinding regelmatig wegviel. Dat is definitief verholpen sinds gistermiddag 13:30. Apparaten die deze problemen ervaarden moesten even opnieuw opgestart worden.”

Bij navraag door onze Pitane Blue redactie bij T-Mobile zelf laat Janneke Versteeg, Corporate Communicatie T-Mobile, het volgende weten:

“Wij herkennen ons niet in de klachten die jullie beschrijven. Wij hebben uit die omgeving geen meldingen van klanten ontvangen. Indien klanten toch problemen ervaren, dan horen we dat natuurlijk graag, zodat we die zo snel mogelijk op kunnen lossen. Hiervoor kan contact opgenomen worden met de vaste contactpersoon bij onze T-Mobile klantenservice.”

Kiwa gaat door met uitleveren van nieuwe BCT kaarten

Lees ook  Praktijktoets Centrale Database Taxi (CDT) gaat de laatste fase in

Kiwa gaat door met het uitleveren van nieuwe kaarten in het eerste kwartaal 2020. Toch staat de omruilactie van de kaarten onder enorme tijdsdruk. Bij de huidige gang van zaken voorziet men grote problemen in maart omdat bedrijven en chauffeurs massaal de kaarten laten liggen en geen actie ondernemen.

In een eerdere brief werd gemeld dat de vorige kaart geldig was tot 2020, omdat het G2 certificaat van de kaart verloopt. Alle houders van een geldige boordcomputer taxikaart die na 31 december 2019 verloopt, kunnen de nieuwe kaart ontvangen met een G3 certificaat. Dit geldt voor chauffeurskaarten, ondernemerskaarten en keuringskaarten. 

Eerder had ook het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat laten weten dat deze kaarten met nieuwe G3 certificaten eenmalig kosteloos zullen worden verstrekt, omdat de huidige kaarten nog niet zijn verlopen. Kiwa Register verzorgt de uitvoering hiervan. Voor gebruik van de G3 kaart is een software update van uw boordcomputer nodig.

Ondanks Kiwa de boordcomputer kaart gratis verstrekt, worden voor deze update hoge bedragen gevraagd door de inbouwer of leverancier BCT. Taxichauffeurs of de taxicentrales zijn zelf verantwoordelijk voor het updaten van de software en moeten dit via de erkende BCT leverancier of een erkend inbouwstation laten uitvoeren.

Heeft men een kaart die verloopt na 31 december 2019 dan werd men vanzelf geïnformeerd door Kiwa Register over de nieuwe kaart. De nieuwe kaart krijgt de looptijd zoals vermeld op de oorspronkelijke beschikking.

Lees ook: Vervanging BCT-kaarten duurt langer dan verwacht

Print Friendly, PDF & Email