Print Friendly, PDF & Email

De raadsleden van Praag hebben deze week een verhoging van de maximumprijzen per kilometer taxirit van 28 naar 36 kronen goedgekeurd. Andere tarieven worden verhoogd en er wordt een prijslijst voor elektrische taxi’s gemaakt. De wijzigingen treden in februari in werking.

Het starttarief stijgt van 40 naar 60 kronen en er komt voor elke minuut wachten een vast tarief in plaats van zes naar zeven kronen. Voor het eerst bevat de nieuwe prijslijst ook de regulering van de prijs van taxidiensten met elektrische voertuigen. Het instaptarief voor hen is 70 kronen, wachttijd 7 kronen per minuut en passagiers betalen maximaal 39 kronen per kilometer. 

Prijsverhogingen voor het eerst sinds 2006

In het verleden eisten sommige taxichauffeurs prijsverhogingen in Praag en protesteerden voor hogere tarieven. Sommigen van hen berekenden  tot 99 kronen voor een kilometer wat totaal in strijd was met de regelgeving. Naast klassieke taxi’s is het mogelijk om in Praag de zogenaamde alternatieve taxiservice te gebruiken. Klanten bestellen dan voertuigen via applicaties en betalen een vooraf vastgestelde prijs. 

Volgens het onderzoek van vorig jaar bij de Confederatie van Handel en Toerisme, heeft ongeveer de helft van de Praagse burgers die een taxi gebruiken de afgelopen drie jaar alternatieve taxi’s geprobeerd. De tarieven voor taxidiensten in de metropool zijn voor het laatst gewijzigd in 2006.

Lees ook: Regels versoepeld voor taxibedrijven in Oslo en Akershus

Lees ook  Toekomstvisie: hoe KNV de uitdagingen van morgen aangaat