Print Friendly, PDF & Email

Ongewenst grensoverschrijdend gedrag is wellicht veel groter dan gedacht. Dat schrijft Personenvervoer Magazine naar aanleiding van een onderzoek van RTL Nieuws. Waarschijnlijk ligt het werkelijke aantal nog veel hoger omdat lang niet alle slachtoffers zich melden. In de meeste gevallen stappen slachtoffers van zedenmisdrijven niet naar de politie, omdat ze zich schamen of denken dat ze zich aanstellen.

Vorig jaar deden OV-reizigers ruim 200 meldingen over seksuele intimidatie, ontdekte RTL Nieuws. Het werkelijke aantal ligt hoogstwaarschijnlijk veel hoger omdat niet alle slachtoffers zich melden. Alleen al de NS ontving vorig jaar tussen januari en november al zo’n 100 meldingen binnen van seksuele intimidatie, aldus een woordvoerder. Het ging hier om incidenten in de trein en op stations.

Volgens de NS-woordvoerder “kan seksuele intimidatie allerlei vormen aannemen. Fysiek, maar ook verbaal. Het is verschrikkelijk als dit gebeurt. In welke vorm dan ook. We vervoeren elke dag 1,3 miljoen mensen, maar elke melding is er een te veel. Dit kan voor reizigers een enorme impact hebben.”

“Ongetwijfeld is dit nog maar een fractie en is seksuele intimidatie in het OV dus aan de orde van de dag”, zegt PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. Ze is geschrokken van de nieuwe cijfers.

De PvdA wil – aldus RTL Nieuws – met de partijen in het OV gaan nadenken wat hier tegen gedaan kan worden. In een aanvullende reactie laat de NS weten dat er al verschillende maatregelen worden genomen: “We richten onze treinen beter in zodat reizigers elkaar steeds beter kunnen zien. Er zijn minder hoekjes waarin je kunt wegduiken.” Ook zijn de stations steeds beter ingericht, is er cameratoezicht met het oog op de veiligheid en patrouilleren er in de late uurtjes steeds vaker veiligheidsteams die naast de conducteurs werken.

NS experimenteert op verschillende trajecten ook met WhatsApp- en sms-alerts gestart. Zo kunnen reizigers zonder dat het opvalt de NS waarschuwen als ze zich onveilig voelen. De eerste ervaringen zijn positief, maar NS raadt OV-gebruikers aan in geval van onveiligheid altijd 112 te bellen.

Lees ook: Schokkende cijfers over ongewenst seksueel gedrag

Grensoverschrijdend gedrag
Personenvervoer Magazine
gelezen in Personenvervoer Magazine