Mensen gebruiken hun auto of fiets van de zaak ook vaak privé. Over die privékilometers moeten ze belasting betalen. Voor een auto van de zaak is dat overzichtelijk, doordat de Belastingdienst een vast bedrag bij het salaris optelt en daarover belasting heft. Maar voor een fiets moesten mensen precies bijhouden hoeveel kilometers ze afleggen voor hun werk en hoeveel in hun vrije tijd. Daarvan moesten ze dan weer kosten voor onderhoud en verzekeringen aftrekken voor de lease-fiets

dat leverde heel wat gereken en gedoe op

Wie een fiets least, is vanaf 2020 af van de complexe boekhouding die daar tot en met het jaar 2019 bijhoorde. Zo hoopt het kabinet meer forenzen op de fiets te krijgen. De forfaitaire bijtelling voor het privégebruik van een zakelijke fiets is vanaf 2020 vastgesteld op 7 procent van de waarde (inclusief BTW). Een doorsnee leasefiets kost de werknemer daardoor slechts een paar euro per maand. 

De lease-fiets blijft eigendom van het bedrijf, net zoals bij een lease-auto. Er is geen maximale waarde voor een lease-fiets. Dus ook dure e-bikes en speed pedelecs komen voor deze regeling in aanmerking. Het percentage voor een leasefiets maakt deel uit van een vereenvoudiging van de fiscale fietsregeling, die in het Belastingplan 2019 staat. De Tweede Kamer is daarmee reeds akkoord, en de regeling treedt vanaf januari 2020 in werking. 

Maakt de werknemer gebruik van een fiets van de zaak? Dan kan het zijn dat hij of zij bepaalde reiskostenvergoedingen niet meer krijgt van de werkgever. Bijvoorbeeld een kilometervergoeding. Daar staat tegenover dat de werknemer ook minder of geen reiskosten meer maakt. De werkgever bepaalt welke reiskosten al dan niet vergoed worden. 

De werkgever mag er ook voor kiezen de bijtelling voor zijn rekening te nemen. Dat kan door gebruik te maken van de vrije ruimte in de werkkostenregeling. In dat geval hoeft de werknemer helemaal geen belasting te betalen. 

Lees ook: We struikelen straks overal over ongebruikte deelfietsen

Print Friendly, PDF & Email