PITANE.BLUE - NIEUWS OVER MOBILITEIT
download onze app

DA NL EN FI FR FY DE EL IT NO PL PT SK ES SV TR

We struikelen straks overal over ongebruikte deelfietsen


Struikelen over deelfietsen op zich is niet nieuw. Het idee voor het allereerste deelfietsplan ooit kwam van Luud Schimmelpennink, industrieel ontwerper en lid van de Provo-beweging. In 1967 stelde hij in de Amsterdamse gemeenteraad voor om 2000 witte rijwielen zonder slot te plaatsen. Het moest de massale fietsendiefstal terug dringen en de luchtverontreiniging verminderen.

Over een jaar zitten wij echt niet massaal op de deelfiets.

Hoewel het plan van Schimmelpennink nooit werd ingevoerd, doken er her en der in Amsterdam wel witte fietsen op. Toch blijft het moeilijk om in Nederland deelfiets projecten te kiezen bovenop een eigen fiets. Het grootste deel van de fietsende Nederlanders wil en eigen fiets en dit zal aantrekkelijker blijven. Dat zit hem voornamelijk in het gebruiksgemak en omdat het goedkoper is.

De gemeente Amsterdam deed de deelfiets eerder in de ban. Alle deelfietsen die in de openbare ruimte werden verhuurd, werden van straat gehaald. Tijdens deze periode was er in de stad een wildgroei aan nieuwe bedrijfjes die de deelfiets aanboden. Het concept zou het aantal fietsen in de stad moeten verminderen, maar het werkt averechts, concludeerde de toenmalig wethouder.

Heb je net de tram gemist? Of gaat je bus niet verder?

Naast de groene scooters, de rode HTM fiets, de oranje deelfiets, de geel-blauwe OV-fiets, de geel-groene Haagse stadsfiets, de oranje Mobike en de Swapfiets met de blauwe voorband kun je ondertussen ook struikelen over een e-bike met een blauwe voorband. 

Lees ook: Uber kiest Rotterdam voor rode deelfietsenmerk Jump

Jump
Swapfiets
Print Friendly, PDF & Email
Gerelateerde artikelen
Oktoberfeest 2020 en Gäuboden volksfeest gaan niet door

De organisator van de Wiesn, samen met alle partners, hadden graag gezien dat het niet nodig was om de Oktoberfeest 2020 te (lees verder)

Pas in mei beslissing over doorgaan van Gentse Feesten

Voorlopig worden de Gentse Feesten dus niet afgelast, en daar zijn de organisatoren blij om. De beslissing over de komende (lees verder)

Vlaams taxidecreet laat steun van de stad Gent niet toe

Met een fiscaal pakket wil het stadsbestuur zuurstof geven aan de zwaar getroffen Gentse ondernemingen. Voor elke maand waarin de (lees verder)

Samenwerking is de sleutel bij MaaS aldus Bertho Eckhardt

Bertho Eckhardt, voorzitter Koninklijk Nederlands Vervoer, was duidelijk tijdens zijn toespraak op de jaarlijkse KNV nieuwjaarsreceptie in de Littéraire Sociëteit De (lees verder)

0 reacties op “We struikelen straks overal over ongebruikte deelfietsen

Geef een reactie