Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Struikelen over deelfietsen op zich is niet nieuw. Het idee voor het allereerste deelfietsplan ooit kwam van Luud Schimmelpennink, industrieel ontwerper en lid van de Provo-beweging. In 1967 stelde hij in de Amsterdamse gemeenteraad voor om 2000 witte rijwielen zonder slot te plaatsen. Het moest de massale fietsendiefstal terug dringen en de luchtverontreiniging verminderen.

massaal op de deelfiets

Hoewel het plan van Schimmelpennink nooit werd ingevoerd, doken er her en der in Amsterdam wel witte fietsen op. Toch blijft het moeilijk om in Nederland deelfiets projecten te kiezen bovenop een eigen fiets. Het grootste deel van de fietsende Nederlanders wil en eigen fiets en dit zal aantrekkelijker blijven. Dat zit hem voornamelijk in het gebruiksgemak en omdat het goedkoper is.

De gemeente Amsterdam deed de deelfiets eerder in de ban. Alle deelfietsen die in de openbare ruimte werden verhuurd, werden van straat gehaald. Tijdens deze periode was er in de stad een wildgroei aan nieuwe bedrijfjes die de deelfiets aanboden. Het concept zou het aantal fietsen in de stad moeten verminderen, maar het werkt averechts, concludeerde de toenmalig wethouder.

Naast de groene scooters, de rode HTM fiets, de oranje deelfiets, de geel-blauwe OV-fiets, de geel-groene Haagse stadsfiets, de oranje Mobike en de Swapfiets met de blauwe voorband kun je ondertussen ook struikelen over een e-bike met een blauwe voorband. 

Lees ook: Uber kiest Rotterdam voor rode deelfietsenmerk Jump

Gerelateerde artikelen:
Lees ook  Rijkspersoneel: groen licht voor duurzamer reizen en fietsen wordt beloond
Button