Print Friendly, PDF & Email

Uber kiest Rotterdam als eerste Nederlandse stad voor deelfietsen en zijn elektrische deelfietsmerk Jump. Het Amerikaanse bedrijf laat donderdag ruim 500 tweewielers los in de Maasstad. Het plan is dat er in de stad uiteindelijk elke honderd meter een elektrische fiets staat die je kunt gebruiken.

Een soortgelijk project in Amsterdam mislukte twee jaar geleden

Niet alleen in Amsterdam mislukte een soortgelijk project maar eveneens in Rotterdam heeft dergelijk concept Gobike het niet gehaald. Volgens Martijn van Es van de Fietsersbond komt dat omdat de gebruiker toch minder zuinig is op deelfietsen omdat de fiets niet van hem zelf is.

“De fiets is niet van henzelf dus zetten ze ‘m zomaar ergens neer. Bovendien gaan ze er een stuk asocialer mee om. In Amsterdam liep dit de spuigaten uit omdat ze overal stonden en steegjes blokkeerden.”

Uber kocht het rode deelfietsenmerk Jump vorig jaar voor 200 miljoen dollar, waarna de dienst uitbreidde naar inmiddels 30 steden in 10 landen. De deelfietsen zijn in andere Europese steden wel een succes. In Berlijn bijvoorbeeld is dit concept wel heel populair. Maar daar heeft niet iedereen een fiets, hier in Nederland wel.

Met 500 elektrische fietsen gaat Uber in Rotterdam de strijd aan met de deelfietsen van Donkey Republic. Concurrent Gobike vroeg afgelopen augustus uitstel van betaling aan met als gevolg een faillissement.

Uber heeft toch betere lijntjes met gemeentebestuur

Verschil met Donkey Republic is dat Uber erin is geslaagd om van het gemeentebestuur groen licht te krijgen voor een free floating-concept, waarbij fietsen, binnen het Jump-gebied, overal in de stad achtergelaten kunnen worden.

Lees ook  Historisch: Carola Schouten voorgedragen als eerste vrouwelijke burgemeester Rotterdam

De fietsen krijgen een starttarief van 1 euro, met daarna een rekening van 20 cent per minuut. Net als maaltijdbezorgdienst Uber Eats zijn fietsen en steps voor Uber, dat zijn beurswaarde sinds de IPO afgelopen mei zag kelderen van 82 miljard dollar naar 55 miljard dollar nu, een van de manieren om de winstgevendheid op te krikken.

Lees ook: Nieuwe Uber-app wordt een MaaS one-click gateway

Uber deelfiets Rotterdam
City Bike Wenen