Volgens het nieuwe Vlaamse taxidecreet, moet wie een taxirit bestelt, minstens een kwartier wachten. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) wil die regel nu bijsturen, zei ze in het Vlaams Parlement. Dat taxidecreet kwam uit de koker van voormalig minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Hij wou de taxisector ‘moderniseren’ door de tarieven vrij te maken en de beperking van het aantal taxi’s op te heffen.

De Vlaamse overheid heeft zich bij het opstellen van het Vlaamse Taxidecreet – dat op 1 januari van kracht werd en een flinke deregulering van de Vlaamse taxisector inhoudt – voor wat taxi’s en Uber betreft, laten inspireren door Barcelona. Daar moeten de per app bestelde taxi’s (en dus Uber ook) een verplichte wachttijd van 15 minuten aanhouden. De klant heeft dus altijd te maken met een ‘remtijd’ van een kwartier. In Barcelona vertrok Uber na deze maatregel.

Hier toonde minister Peeters onder druk van met name de Uber-chauffeurs (en ongetwijfeld Uber zelf) plus een aantal parlementsleden weinig ruggegraat en wil ze nu aanpassingen van de wetstekst met betrekking tot de wachttijd. Uber klaagde steen en been “dat de wachttijden nodeloos drie tot vier maal langer worden.” De maatregel was opgenomen als bescherming voor de standplaatstaxi’s, die klanten meteen kunnen vervoeren, en beoogde een felle concurrentiestrijd in de buurt van taxistandplaatsen te voorkomen.

Zo had het moeten zijn: je bestelt een taxi of Uber-rit per app, telefoon of website. Dan gaat er een wachttijd van een kwartier in. Daarna arriveert de auto. In het uitvoeringsbesluit van het Vlaamse Taxidecreet staat deze voorwaarde expliciet vermeld.

Lees ook  Amsterdamse taxisector gaat op de schop als het aan wethouders ligt

Uber had zich voorgenomen dit jaar ook enkele Vlaamse steden te gaan bedienen. Steden die op de eigen website werden aangekondigd – zoals Leuven – werden snel weer verwijderd.

De enige plaats in Vlaanderen waar Uber actief is, is op de luchthaven Brussel Nationaal. Daar is Uber op het luchthaventerrein – in tegenstelling tot de luchthaven Amsterdam Schiphol – niet welkom. Uber-chauffeurs verzamelen zich in groten getale daarom bij een vlakbij de luchthaven gelegen benzinestation. Dat zorgt regelmatig voor frictie met taxichauffeurs die daar tanken. Na een oproep van een passagier, verlaten ze het terrein van het benzinestation en pikken ze de passagier op in een van de parkings van de luchthaven.

Volgens Minister van Mobiliteit Lydia Peeters is de ‘remtijd’ van 15 minuten “een fout die door de mazen van het net is geglipt. Het kan niet de bedoeling zijn dat de gebruikers van taxi’s en Uber langer in de kou moeten staan.” Ze zei in het Vlaams Parlement toe het uitvoeringsbesluit te zullen ‘bijsturen.’

Lees ook: Taxi en mobiliteit verandert in Vlaanderen vanaf 1 januari

Personenvervoer Magazine
gelezen in Personenvervoer Magazine
Print Friendly, PDF & Email