Print Friendly, PDF & Email

Vijf chauffeurs van Taxi Frenske zitten sinds 1 januari zonder salaris, omdat de werkgever geen akkoord kon bereiken bij de aanbesteding voor het zorgvervoer in de regio. Volgens CNV is de aanleiding het beëindigen van het zorgvervoercontract  wat overging naar Transvision. Het contract maakte naar verluidt 80% van de omzet uit voor het betreffende bedrijf tot eind 2019. 

wisseling van contracten

Vervoerscontracten blijven niet altijd bij dezelfde vervoerder. Binnen de taxibranche kan het voorkomen dat aanbestede vervoerscontracten tussentijds wisselen van vervoerder. Dit kan doordat vervoerscontracten beëindigd worden voordat er een aanbesteding is uitgeschreven of een contracthouder ervoor kiest met een andere onderaannemer te gaan samenwerken. In veel gevallen krijgt de werknemer dan de mogelijkheid om ‘mee te verhuizen’ via de OPBC-regeling.

CNV heeft inmiddels een loonvordering ingesteld want de chauffeurs zijn niet officieel ontslagen en kunnen dus geen uitkering aanvragen.

“Schandalig hoe Taxi Frenske de chauffeurs nu aan hun lot overlaat. We houden er ernstig rekening mee dat de eigenaar bewust aanstuurt op een faillissement”, zegt Severijns tegen transport online.

CNV stelt dat het bedrijf de werknemers vorig najaar alvast in een aparte personeels-BV heeft gezet. Wanneer die straks failliet gaat, lopen de loonvorderingen daarop stuk. Want dan is daar niks te halen. Het lijkt allemaal een vooropgezet plan om op een goedkope manier van de mensen af te komen.

Taxi Frenske zegt intussen aan oplossingen te werken, bijvoorbeeld door werknemers te detacheren bij andere taxibedrijven. De chauffeurs zijn daar best toe bereid, maar wel volgens de regels van de taxi-cao.

Lees ook: Vervoersbedrijf TCR Group in Middelburg failliet verklaard

Lees ook  Hoge Raad: TUI moet buigen voor FNV in cao strijd
CNV
CNV