Print Friendly, PDF & Email

De omvang van de dienstverlening op de Nederlandse luchthavens wordt sterk gereduceerd als gevolg van de wereldwijde reis- en vliegbeperkingen ter beheersing van het nieuwe coronavirus (COVID-19). Daarbij wordt rekening gehouden met de toenemende parkeerbehoefte voor vliegtuigen van Nederlandse luchtvaartmaatschappijen. 

In totaal worden ongeveer honderdvijftig vliegtuigen van Nederlandse maatschappijen voor onbepaalde tijd aan de grond gehouden. Het afschalen van de dienstregeling is een complexe operatie en luchtvaartmaatschappijen maken een planning wanneer een bepaald toestel kan worden geparkeerd. Dat laat minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) weten.

Er vindt afstemming plaats tussen Royal Schiphol Group en de KLM Groep, om de afschaling van Schiphol en het uit de dienstregeling nemen van vliegtuigen op elkaar af te stemmen. Op dit moment verwacht Schiphol dat alle vliegtuigen van de KLM Groep op Schiphol kunnen worden ondergebracht.

parkeerfaciliteiten op militaire vliegbases niet aan de orde

TUI en Corendon zijn zelf in overleg met de Nederlandse luchthavens om bilaterale afspraken te maken met betrekking tot parkeren en vooralsnog verloopt dit voorspoedig. Het aanwenden van parkeerfaciliteiten op militaire vliegbases is in samenwerking met Defensie onderzocht en mogelijk bevonden, maar is op dit moment niet aan de orde.

Volgens de Minister Cora van Nieuwenhuizen Wijbenga heeft Schiphol verzekerd dat er bij het opstellen van het parkeerplan voorrang wordt gegeven aan de luchtvaartmaatschappijen met Schiphol als thuisbasis. Naast de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen, gaat het daarbij tevens om enkele vliegtuigen van EasyJet.

Het proces rond het parkeren verloopt ordelijk zodat het inzetten van noodwetgeving op dit moment niet nodig is. Het staat de overige luchthavens vrij om de (rest)capaciteit aan derden te verhuren om ook buitenlandse luchtvaartmaatschappijen te kunnen faciliteren bij het oplossen van problemen.

Lees ook  Schiphol: kabinet komt met nieuw pakket maatregelen tegen geluidsoverlast

Lees ook: Eindhoven Airport blijft open, operatie is verkleind

KLM