Print Friendly, PDF & Email

Het kabinet kwam in de eerste plaats met een berisping voor asociaal gedrag van veel Nederlanders tijdens het afgelopen weekend. Extra maatregelen dringen zich op zoals een totaal verbod op alle samenkomsten, ongeacht het aantal tot 1 juni aanstaande. De handhaving hiervan zal gebeuren door hoge boetes uit te schrijven. Begrafenissen en religieuze bijeenkomsten zoals een huwelijk, een doop of Bar Mitswa kunnen doorgaan.

Burgemeesters krijgen meer bevoegdheden om binnen de gemeente zelf beperkende maatregelen te kunnen nemen. Het kabinet maakt het ook mogelijk dat forse boetes kunnen worden uitgeschreven. Verschillende burgemeesters, zoals Aboutaleb van Rotterdam, vroegen eerder al om meer bevoegdheden.

Luchtje scheppen in je eentje

Voor iedereen geldt: blijf zoveel mogelijk thuis. Werk thuis als dit kan. Ga alleen naar buiten voor noodzakelijke boodschappen maar doe dit alleen, een frisse neus of de zorg voor een ander. Maar houd altijd 1,5 meter afstand en vermijd groepsvorming. Kinderen kunnen wat het kabinet betreft nog wel met elkaar buitenspelen, op adviezen van het RIVM. 

Boodschappen doen of om een luchtje te scheppen kan je volgens Grapperhaus ook in je eentje. Voor het eerst lijkt het kabinet ook achter de voordeur en komt met advies in de persoonlijke woonsfeer. Ook voor mensen thuis worden dus de regels aangescherpt. Het kabinet wil dat mensen maximaal drie mensen op bezoek ontvangen, en ook dan moeten ze 1,5 meter afstand houden.

“Boetes tot 400 euro voor het niet houden aan afstandsregel en het hele gezin blijft thuis als één gezinslid koorts heeft.”

Intelligente lock-down

Al deze nieuwe maatregelen maakte Minister van Justitie Grapperhaus bekend in een persconferentie met premier Rutte en zijn collega-ministers Van Rijn (Medische Zorg) en De Jonge (Volksgezondheid). De ministers waren eerder vanmiddag bijeen voor crisisoverleg. De getroffen maatregelen zijn een laatste stap voor een totale ‘lock-down’. Het kabinet vraagt Nederland om verstandig om te gaan met alle getroffen maatregelen.

Lees ook  DUO: Robbert Dijkgraaf pakt OV-boetes aan met nieuwe pas

Is dit een lockdown?

Nee. Een lockdown is een heel ingrijpende maatregel die op dit moment gelukkig niet nodig is. Bij een lockdown ligt zowel het maatschappelijke als het economische leven stil en wordt de bewegingsvrijheid van alle inwoners zeer beperkt.

Eerder vandaag zei Ernst Kuipers van het nieuwe landelijke coördinatiecentrum in Rotterdam dat de slechte naleving van de RIVM-adviezen afgelopen weekend zal leiden tot een snellere verspreiding van het coronavirus over het land.

Lees ook: Tijdelijke lockdown behoort tot mogelijkheden in Nederland

Grapperhaus
Ferdinand Grapperhaus
minister Van Rijn