Op dit moment is er geen medisch advies of extra maatregelen van het RIVM om een vluchtverbod op vluchten vanuit de Verenigde Staten te rechtvaardigen. Wel geeft het RIVM aan dat er gedragsregels aangehouden kunnen worden, om het gevaar van besmetting met het coronavirus te beperken.

Sinds donderdag 19 maart is er een inperking voor alle niet noodzakelijke reizen van personen vanuit derde landen naar Europa (alle EU-lidstaten, alle leden van Schengen en het VK) met als doel de verspreiding van het COVID-19 virus tegen te gaan. Dit geldt ook voor passagiers uit de Verenigde Staten. Als gevolg van deze beperkende maatregel is het luchtverkeer al sterk gereduceerd.

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Hugo de Jonge laat de Tweede Kamer weten dat er bezorgdheid is bij veel mensen over vluchten uit New York en de rest van de Verenigde Staten. In de media verschijnen berichten over bezorgdheid bij passagiers, het cabinepersoneel en omwonenden van luchthaven Schiphol. Op dit moment is er geen medisch advies van het RIVM om een vluchtverbod op vluchten vanuit de Verenigde Staten te rechtvaardigen. Wel geeft het RIVM aan dat er gedragsregels aangehouden kunnen worden, om het gevaar van besmetting met het coronavirus te beperken.

veertien dagen thuisquarantaine in acht nemen

Het kabinet neemt nu daarom extra maatregelen. Voor de passagiers aan boord van die vluchten vanuit de Verenigde Staten die Nederland betreden, geldt dat wij hen met klem verzoeken om na aankomst veertien dagen thuisquarantaine in acht te nemen. Vanaf vrijdagochtend 3 april zijn er aan passagiers uit de Verenigde Staten bij aankomst op Schiphol brieven overhandigd met deze dringende oproep. Dit was het geval voor drie vluchten uit de steden Detroit, New York en Atlanta. Daarin wordt de oproep tot thuisquarantaine benadrukt en uitgelegd. 

Lees ook  Cijfers KLM tonen aan dat mensen willen blijven reizen

Ook worden flyers uitgedeeld met de (gedrags)regels, medische protocollen en hygiëne- maatregelen die gelden in Nederland. We hebben eerder gezien dat deze adviezen goed worden opgevolgd. Deze dringende oproep tot thuisquarantaine geldt overigens ook voor de repatriëringsvluchten uit de landen waarvoor nu een vliegverbod geldt (te weten: China, Zuid-Korea, Italië, Iran, Spanje en Oostenrijk) naar Nederland.

Verder is de Minister al in gesprek met KLM over mogelijk aanvullende maatregelen bij vertrek vanuit de Verenigde Staten. Dat gesprek wil hij ook voeren met andere luchtvaartmaatschappijen die vluchten verzorgen vanuit hoog-risico gebieden. Het doel is dat er volgende week controles op de gezondheid van passagiers worden ingevoerd bij het vertrek van vluchten, die Nederland als eindbestemming hebben. Denk hierbij aan controles bij het inchecken. Met deze maatregelen wordt zoveel mogelijk voorkomen dat mensen ziek het vliegtuig ingaan. Dit is een goede maatregel voor de gezondheid en de welzijn van het luchtvaartpersoneel en passagiers en in lijn met de COVID-19 richtlijnen van de IATA.

Op 10 april lopen de vigerende vliegverboden voor China, Zuid-Korea, Italië, Iran, Spanje en Oostenrijk af. Voor deze datum zal het kabinet dit pakket aan vliegverboden en aanvullende maatregelen opnieuw worden beschouwd.

Lees ook: KLM meet de temperatuur van passagiers voor vertrek

Hugo de Jonge
Print Friendly, PDF & Email