Dagelijks staan de busjes te wachten aan de Marinus van Meelweg te Eindhoven. Tientallen kleine busjes met Duitse kentekens wachten op de aankomst van de toestellen van de budgetmaatschappij Wizzair met seizoensarbeiders. Van alle genomen maatregelen is weinig te zien. In colonne stappen passagiers uit het vliegtuig de trap af om daarna in propvolle busjes te worden vervoert door hun tijdelijke werkgevers naar grote asperge- of aardbeien kwekerijen.

Voor de rest van de dag ligt de luchthaven er vrij rustig bij. Rond 9 uur zien we een toestel van Ryanair. Ryanair vliegt nauwelijks meer en Transavia houdt toestellen helemaal aan de grond. In de ochtend en aan het einde van de middag wel nog steeds vliegtuigen van Wizzair met Roemeense en Hongaarse passagiers die zich weinig aantrekken van het grote matrixbord met de tekst om afstand te houden wat in de luchthaven staat opgesteld.

Roemenië behoort niet tot de Schengenlanden 

Vanaf Eindhoven Airport vlieg je met Wizzair naar verschillende bestemmingen in Europa, maar vooral naar Polen en Roemenië. Eindhoven Airport heeft een lijndienst naar deze Oost-Europese bestemmingen. Het inreisverbod door de coronacrsis werd door de Europese regeringsleiders goedgekeurd en ingevoerd. Reizigers van buiten de Schengenlanden kunnen niet meer naar Eindhoven Airport komen. Roemenië behoort niet tot de Schengenlanden maar daar is momenteel weinig van te merken bij de busjes aan de luchthaven.

asperges vinden hun weg naar de consument

Het reisverbod geldt alleen voor personen, vrachtvervoer moet juist zo onbelemmerd mogelijk doorgaan. Tuinbouwbedrijven in kwestie melden dat deze arbeiders noodzakelijk zijn om de asperges en aardbeien tijdig te kunnen oogsten. Geen coronacrisis bij deze ondernemers bij het ophalen van goedkope krachten. 

Lees ook  Eindhoven Airport zegt 'nee' tegen fossiele privévluchten vanaf 2026

Wat is de prijs die we voor het witte goud willen betalen? Zo zien we weer dat ondanks alle maatregelen asperges gewoon de weg naar de consument vinden. Er worden zelfs vliegtickets aangeboden om de arbeiders hier te krijgen want met de auto naar hier komen is er nu niet meer bij door de afgesloten grensovergang. 

update 07/04/2020

Wizz Air heeft ondertussen alle routes opgeschort tussen Roemenië en Groot-Brittannië, Zwitserland en Nederland, tot en met 18 april. De maatregel is het gevolg van nieuwe reisbeperkingen die de Roemeense autoriteiten hebben opgelegd voor alle vluchten vanaf Roemenië naar deze landen.

Lees ook: Zelfs de supermarkt in Eindhoven Airport ligt er verlaten bij

 
Eindhoven Airport in coronatijd
Print Friendly, PDF & Email