Autofabrikanten zoals Tesla verkopen al langer hun auto’s online. In tijden van de coronacrisis is dit ook een alternatief voor gevestigde autofabrikanten, tot grote ergernis van autodealers die teveel vertrouwen op directe verkoop. Er is immers al een configurator voor het samenstellen van de gewenste voertuigen op de website van de autofabrikant, zodat men alleen een betaalmethode en een methode voor contactloze levering hoeft toe te voegen.

“Het IT-gedeelte is niet het grootste obstakel. De veel grotere uitdaging voor directe verkoop is om de gebruikelijke manier van denken in de industrie te veranderen. Hoe langer de onderbreking en beperkingen tijdens de coronacrisis duren, hoe groter de druk voor verandering.“, aldus Pedro Pacheco, analist bij auto-onderzoek bij Gartner.

veel nieuwe auto’s online verkocht

Wanneer sommige fabrikanten in deze situatie succesvol worden met directe verkoop via internet, zouden de anderen snel volgen tot groot verdriet van autodealers. Zij staan daarentegen voor een probleem als de coronacrisis langer duurt. Werkplaatsen mogen open zijn, maar de verkoopruimten blijven gesloten of hebben nauwelijks bezoekers. Sommige autodealers vertrouwen daarom op digitaal advies via video en individuele afspraken voor proefritten.

Tegelijkertijd zal de omzetdaling het innovatietempo in de industrie vertragen. Diverse projecten zullen moeten worden opgeschort. De winnaars zijn degenen die op intelligente wijze de kosten verlagen. Het tempo van de verspreiding van elektrische voertuigen in de komende jaren zal afhangen van het feit of de Europese Commissie haar doelstellingen voor CO2-uitstoot in de crisis al dan niet versoepelt.                     

BMW München
BMW München
Print Friendly, PDF & Email