Print Friendly, PDF & Email
[responsivevoice_button voice="Dutch Female" buttontext="lees voor"]

Veel van de eerste Belgische coronabesmettingen zijn terug te brengen tot één hotel in Noord-Italië. Dat blijkt uit een reportage van het duidingsmagazine “Pano”, waarin het prille begin van de coronacrisis in ons land wordt gereconstrueerd. De eerste dagen na de krokusvakantie blijken cruciale dagen waarin veel fout liep. “Pano” blikt terug, samen met hoofdrolspelers, experts en families.

Tijdens de krokusvakantie genieten duizenden Vlamingen van hun skivakantie, in het Noorden van Italië. Op dat moment lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Er zijn al coronabesmettingen met COVID-19 in Lombardije, driehonderd kilometer verderop, maar niet in de skigebieden. En dus maken de skiërs zich geen zorgen. Het lijkt een vakantie als andere jaren.

“Op een bepaald moment communiceerde de overheid dat in België 23 mensen positief getest hadden”, zegt Dennis, die zelf ook ziek werd. “Wij wisten toen dat 13 van die 23 mensen uit ons hotel kwamen. Dat was bijna onwezenlijk. Het leek alsof het virus vanuit ons hotel België was binnengekomen.”

“Pano” onderzoekt de eerste weken van de epidemie in ons land en sprak met vier families die allemaal logeerden in een en hetzelfde hotel in Noord-Italië. Het blijken cruciale weken waarin heel wat fout liep. Welke lessen kunnen we leren uit die cruciale weken en coronabesmettingen?

“Pano: Hotel Corona” is vanavond om 20.45 uur te bekijken op Eén.

Lees ook: 16 miljoen mensen maand in quarantaine in Noord-Italië

Italie - Skiën