Print Friendly, PDF & Email
[responsivevoice_button voice="Dutch Female" buttontext="lees voor"]

Bol.com maakte bekend dat ze dit jaar ten opzichte van vorig jaar tweemaal zoveel artikelen gaan versturen naar klanten zonder kartonnen verzenddoos. Daarmee wil Bol.com besparen op de verpakkingsmaterialen en ze willen de eigen CO2-uitstoot terugbrengen. In 2019 startte het bedrijf al met het verzenden van 3,5 miljoen artikelen zonder kartonnen doos. De verwachting is dat ze in 2020 ongeveer 7 miljoen artikelen niet meer gaan verzenden in een kartonnen doos. Het wordt wel nog in een kartonnen doos verzonden als dit noodzakelijk is voor bijvoorbeeld bescherming van het artikel. 20 procent van de CO-2 uitstoot van Bol.com is op dit moment afkomstig van de verpakkingen.

 “Uit het oogpunt van duurzaamheid willen we geen onnodige verpakkingen verzenden”, legt Jori Ebskamp, MVO-lead bij bol.com, uit. “En hetzelfde geldt voor het opvulmateriaal dat er in die kartonnen dozen gaat. Daarom zijn we in 2019 begonnen met het niet meer inpakken van artikelen als ventilatoren, frituurpannen, strijkijzers, printers, koffiezetapparaten en luiers. De eigen verpakking van deze artikelen is stevig genoeg voor het transport vanaf ons magazijn tot aan de voordeur van de klant. Daar plakken we alleen nog een verzendlabel op.” 

Bol.com streeft door het verminderen met verpakkingsmateriaal naar een klimaatneutraal shoppen in 2025. Het uiteindelijke doel van hen is 0 gram CO2-uitstoot per pakket. Ze hebben de laatste tijd veel onderzoek gedaan en kritisch gekeken wat er allemaal zonder Bol.com-doos verstuurd kan worden. Ook wordt deze informatie met leveranciers en verkooppartners besproken, zodat hun ook gestimuleerd worden en hun ‘verpakkingsbeleid’ aan kunnen passen. Zo kunnen ze elk jaar meer artikelen zonder kartonnen doos verzenden.

Lees ook  Uitstootdoelen: Japanse autofabrikanten lopen achter op weg naar zero-emissie

Bol.com verzendt al 75 procent van hun artikelen zonder opvulmateriaal in de doos. Eerder dit jaar is bol.com ook al gestopt met de verkoop van wegwerpplastic artikelen. Hiermee hopen ze 500 kilo plastic per jaar te besparen. Ook werkt Bol.com met bezorger PostNL samen aan het verder verduurzamen. PostNL is bezig met het vergroenen van hun bestelwagens door te kiezen voor elektrisch of groen gas. Er rijden nu al ruim 700 bestelwagens op groen gas rond, onder andere voor de bezorging van bol.com pakketjes. Ook gaat Bol.com twee uurs leveringen testen met fietskoeriers.

Lees ook:Politie schept verwarring bij ouderen en cliënten zorgvervoer